5. 10. 2008

Francouzský ořechový koláč



na těsto:

200 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
100 g másla
1 malé vejce




na náplň:

200 g mletých ořechů
200 g cukru (nebo 100 g cukru a 100 g javorového sirupu)
4 žloutky
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
4 bílky ušlehané na sníh
2 hrsti pekanových nebo vlašských ořechů

Použijeme koláčovou formu o průměru 30 cm, nebo menší, ale vyšší.

Ve vyšší míse promícháme metlou sypké ingredience s máslem na jemnou drobenku. Pak přidáme vajíčko a lžící zaděláme těsto. Můžeme je dát vychladit na čtvrthodinku do lednice nebo hned použít na vyložení celé formy. Těsto musí sahat až k okraji formy. Rozválíme je na pečícím papíru a překlopíme do formy, kde se prsty snadno upraví. Hodně vychlazené těsto se dá opět použít, pokud je necháme trochu povolit. Pokud těsto rozválíme ihned, bez chlazení, můžeme dát formu na dobu výroby náplně do mrazáku.

Na náplň vmícháme do ušlehaného sněhu cukr, ořechy s kůrou a žloutky. Pěnu rozetřeme na ztuhlé těsto a poklademe půlkami ořechů. Pečeme 40 minut na mírno - plyn.

Žádné komentáře: