17. 10. 2009

Co se upeklo "U hladového mnicha" - Banoffi pie


na těsto:

200 g hladké mouky
100 g moučkového cukru (nikoli krupici!)
špetka soli
100 g másla
1 malé vejce, rozšlehané (nemusí se přidat celé!)

na náplň:

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
3 - 4 dobře zralé banány
150 ml smetany ke šlehání (stačí i 30%)
1 sáček šlehačky v prášku
1 lžička rozpustné kávy
špetka mleté zrnkové kávy

Na náplň si nejprve uvaříme neotevřenou plechovku s mlékem. Od doby varu vaříme 3:30 hod. a pak necháme vychladnout. Vznikne tak tzv. tofé.
Těsto upečeme prázdné, propíchané vidličkou. Použijeme koláčovou formu o průměru 30 cm.
Ve vyšší míse promícháme metlou sypké ingredience s máslem na jemnou drobenku. Pak postupně přidáváme vajíčko a lžící zaděláme pevné těsto, které dáme na půl hodinky vychladit do lednice.
Rozválíme je na pečícím papíru a překlopíme do formy, kde se prsty snadno upraví. Pokud se těsto při úpravě rozehřívá, v kterékoli fázi postupu se může na chvilku uložit do mrazáku. Lze je rovněž upéci i s papírem, na kterém se rozvalovalo, jen okraj pak není vroubkovaný. (Těsto vložíme s papírem do formy, upravíme a odstřihneme okraj papíru i těsta.)
V plynové troubě trvá pečení na mírno 25 minut. Uprostřed pečení ještě jednou propícháme. Můžeme také péci se dnem vyloženým papírem s fazolemi, ale není to nutné.
Do teplého těsta rozetřeme polovinu tofé, rozložíme podélně pokrájené banány (ale mohou být pokrájené i příčně), pokryjeme druhou polovinou tofé a dáme chladit.
Ze smetany, rozpustné kávy a prášku na šlehačku vyšleháme krém, kterým pokryjeme vychlazený koláč. Povrch jemně poprášíme špetkou mleté kávy.
Tento recept téměř doslova odpovídá původní receptuře tvůrce této lahůdky Iana Dowdinga. Těsto je moje oblíbené, ale velmi podobně je vyrábí i autor. Šlehačkový krém je myslím zdařilou kreací poskytující jak chuť, tak i trvanlivost. Přece jen je rozdíl mezi restauračním provozem, kde se vydávají desítky porcí denně a domácí kuchyní, kde musí moučník vydržet alespoň dva dny. Použitý krém tento požadavek splňuje. Možná by ho leda mohlo být víc. A to si lze splnit!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj, obrázek mně navnadil, takže jsem se pustila do výroby tohoto moučníčku. bohužel se dílo nezdařilo. těsto bylo tvrdé, toffé se roztékalo a celkově těch chutí dohromady byly až moc. asi jsem něco udělala špatně, ale ten výrobek na obrázku je krásný.

am řekl(a)...

zkuste tento odkaz, je to velmi oblíbená kombinace: http://www.iandowding.co.uk/recipes/files/a96b1884215e21687c47e5889c6243ce-6.html , každopádně díky za zkoušku, snad se příště podaří. Zdravím.