27. 9. 2008

Zelná polévka s drožďovými knedlíčky

na polévku:
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • ¼ malé hlávky zelí
  • sůl
  • kmín
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • pár snítek zelené petrželky
na knedlíčky:
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 kostky droždí (= 120 g)
  • sůl
  • česnek, majoránka, pepř
  • 1 lžíce sušené smažené cibule
  • 1 vejce
  • 4-5 lžic strouhanky
Napřed si na tuku osmažíme droždí. To se jen rozmačká a posolí a za stálého míchání rozpustí. Jakmile zhoustne, odstavíme je a necháme vystydnout. Zatím připravíme polévku. Zelí nakrouháme a na tuku smažíme spolu s kmínem a solí dokud nezavadne. Pak zalijeme vodou, přidáme bujóny a vaříme 5 minut.
Knedlíčky: do vychladlého droždí přidáme ostatní ingredience na knedlíčky a vymícháme měkké těsto. Strouhanku přidáváme pomalu, aby těsto příliš neztuhlo, musí být tvárné. Mokrýma rukama pak ukoulíme knedlíčky, asi 12 - 16 kusů, zavaříme a nakonec do polévky přidáme petrželku.

Žádné komentáře: