27. 9. 2008

Růžová bramborka

  • 6 větších brambor
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce kmínu
  • ½ skleničky červené řepy (asi ½ hrnku) i se šťávou
  • (hrst vaječného strouhání)
  • 50 ml šlehačky
  • sůl
  • cukr
  • 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
  • pažitka

Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky a pak na plátky. V hrnci ohřejeme olej, nasypeme kmín a necháme pár vteřin pěnit, aby se rozvoněl. Pak zalijeme vodou, přidáme brambory a vaříme asi čtvrt hodiny. Když jsou brambory měkké, což by tou dobou měly být, rozmixujeme je částečně (v jednom koutě hrnce :-), takže polévku zahustí, ale ještě zbude většina brambor v kouscích. Polévku dost dosolíme, přilijeme řepu a podle chuti přisladíme asi 1 lžící cukru. Ihned přidáme i šlehačku, (strouhání), česnek a pažitku a necháme přejít varem.

Polévku je třeba nechat odležet asi 20 minut.

Žádné komentáře: