- 200 g jater
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- 3 lžičky majoránky
- 3 rozmačkané stroužky česneku nebo sušený
- 100 g strouhanky (10 - 12 lžic)
- 2 kostky bujónu
- 1 mrkev
- hrst čerstvé zelené petrželky
- 1 lžíce másla
Játra rozkrájíme na kostky a spolu s vajíčkem je ve vyšší nádobě rozmixujeme tyčovým mixérem nebo rozsekáme v robotu. Přidáme ostatní ingredience a vše smícháme v měkké těsto. Strouhanku je lepší přidávat ke konci po lžících, aby nám hmota příliš neztuhla. Mokrýma rukama ukoulíme 20 knedlíčků větší velikosti nebo 30 malých, které vaříme v polévce po dobu 10 - 15 minut.
Dáme na ni vařit vodu s bujóny, očistíme si mrkev a nastrouháme ji na hrubo. Rozsekáme také petrželku, a jakmile se polévka začne vařit, zavaříme knedlíčky. Nakonec přihodíme mrkev a petrželku a přidáme máslo.
Polévka může být pochopitelně bohatší o další zeleninu, vývar nebo i maso, podle momentálních zásob a inspirace.
Žádné komentáře:
Okomentovat