27. 9. 2008

Jednoduchá polévka s játrovými knedlíčky

  • 200 g jater
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžičky majoránky
  • 3 rozmačkané stroužky česneku nebo sušený
  • 100 g strouhanky (10 - 12 lžic)
  • 2 kostky bujónu
  • 1 mrkev
  • hrst čerstvé zelené petrželky
  • 1 lžíce másla

Játra rozkrájíme na kostky a spolu s vajíčkem je ve vyšší nádobě rozmixujeme tyčovým mixérem nebo rozsekáme v robotu. Přidáme ostatní ingredience a vše smícháme v měkké těsto. Strouhanku je lepší přidávat ke konci po lžících, aby nám hmota příliš neztuhla. Mokrýma rukama ukoulíme 20 knedlíčků větší velikosti nebo 30 malých, které vaříme v polévce po dobu 10 - 15 minut.

Dáme na ni vařit vodu s bujóny, očistíme si mrkev a nastrouháme ji na hrubo. Rozsekáme také petrželku, a jakmile se polévka začne vařit, zavaříme knedlíčky. Nakonec přihodíme mrkev a petrželku a přidáme máslo.

Polévka může být pochopitelně bohatší o další zeleninu, vývar nebo i maso, podle momentálních zásob a inspirace.

Žádné komentáře: