27. 9. 2008

Zelená hrachovka s klobásou

  • 200 g zeleného loupaného hrachu
  • 1 brambor
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 2 nožky oblíbené paprikové klobásy

Hrách přes noc namočíme do studené vody. V té samé vodě jej dáme vařit a zatím si oloupeme brambor a česnek a nakrájíme klobásu. Asi po 50 minutách přidáme pokrájený brambor do hrnce. Vaříme ještě 20 minut, pak přidáme bujón, sůl, majoránku a pokrájený česnek. Hned sundáme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Doředíme převařenou vodou a po probublání odstavíme. Chuť česneku tak zůstane čerstvá.
Pokud máme měkčí klobásu, na pánvi ji osmahneme pokrájenou na tenká kolečka.
Polévku naléváme do talířů a navrch naložíme každému hromádku koleček voňavé klobásy. Povrch polévky můžeme zájemcům pokapat vysmaženým tukem. Kdo nerad vidí mastná oka, může tuk z klobásy vmíchat rovnou do polévky, která je jinak prakticky neomaštěná.
Suchou klobásu jen nakrájíme a před dovařením polévky ji ještě pár vteřin zavaříme. Je lepší nechat ji v polévce změknout.

Žádné komentáře: