- 100 - 200 g mletého hovězího masa
- 1 bobkový list
- 1 kostka hovězího bujónu
- 1 malá mrkev
- sůl
- špetka pepře
- 1 vejce
- 1 syrový brambor větší než vejce
- lžíce sušených polévkových bylinek
Maso vhodíme do hrnce se studenou vodou a rukou je ve vodě rozmělníme. Přihodíme bobkový list a vaříme čtvrt hodiny.
Podle toho, kolik masa použijeme, bude pak polévka hustší nebo řidší. Při obvyklé míře polévky pro 4 - 6 osob je polévka z 200 g masa opravdu plná masa, takže pro ty, kdo ji mají rádi standardně řídkou, 100 g úplně postačí. Já vařím spíš hustší.
Zatímco se polévka vaří, nastrouháme si nahrubo mrkev a dáme ji stranou. Pak na obyčejném jemném struhadle nastrouháme do hlubokého talíře oloupaný brambor na dlouhé nudličky. Dobře je v ruce vymačkáme (vodu a škrob z bramboru vyhodíme) a smícháme je s vejcem.
Do polévky vhodíme mrkev, bujón, sůl a pepř. Za stálého míchání přidáme bramborovou hmotu, necháme vzkypět, přihodíme zelené bylinky, odstavíme a přiklopenou necháme odstát asi 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat