27. 9. 2008

Polévka s česnekovými knedlíčky

na polévku:
  • 2 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • kousek brokolice
  • 2 žampiony
  • 1 slepičí bujón
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • sůl
  • pepř

na knedlíčky:

  • 3 housky nebo rohlíky
  • 6 lžic mléka
  • 1 lžíce sádla nebo rozpuštěné slaniny
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce bramborového těsta v prášku (náhrada za vařený brambor a 2 lžíce hrubé mouky)

Zeleninu na polévku pokrájíme na plátky (mrkev a oloupaný košťál z brokolice + houby) a chvíli restujeme na oleji. Růžičky brokolice dáme stranou.
Zalijeme vodou, přidáme bujón a přivedeme k varu. Mezitím si připravíme knedlíčky.
Housky nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do mísy. Přidáme mléko, tuk, vejce, rozdrcený nebo nastrouhaný česnek a sypkou směs na těsto (nebo jemně nastrouhaný vařený brambor s moukou). Promícháme nejprve lžící a potom rukou. Tvoříme 8 knedlíčků, které oválíme v hrubé (polohrubé) mouce a zvlášť uvaříme v osolené vodě.
Stačí jim 5 minut.
Polévku zatím dosolíme, opepříme, přidáme petrželku a vložíme do ní knedlíčky.

Žádné komentáře: