na polévku:
- 2 lžíce oleje
- 1 mrkev
- kousek brokolice
- 2 žampiony
- 1 slepičí bujón
- 2 lžíce sekané petrželky
- sůl
- pepř
na knedlíčky:
- 3 housky nebo rohlíky
- 6 lžic mléka
- 1 lžíce sádla nebo rozpuštěné slaniny
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce bramborového těsta v prášku (náhrada za vařený brambor a 2 lžíce hrubé mouky)
Zeleninu na polévku pokrájíme na plátky (mrkev a oloupaný košťál z brokolice + houby) a chvíli restujeme na oleji. Růžičky brokolice dáme stranou.
Zalijeme vodou, přidáme bujón a přivedeme k varu. Mezitím si připravíme knedlíčky.
Housky nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do mísy. Přidáme mléko, tuk, vejce, rozdrcený nebo nastrouhaný česnek a sypkou směs na těsto (nebo jemně nastrouhaný vařený brambor s moukou). Promícháme nejprve lžící a potom rukou. Tvoříme 8 knedlíčků, které oválíme v hrubé (polohrubé) mouce a zvlášť uvaříme v osolené vodě.
Stačí jim 5 minut.
Polévku zatím dosolíme, opepříme, přidáme petrželku a vložíme do ní knedlíčky.
Žádné komentáře:
Okomentovat