28. 9. 2008

Zavařování syrového masa

2 - 3 kg vepřového masa, podle kapacity hrnce na zavaření
sůl
pepř

Použijeme prorostlejší maso, krkovici, plecko, kousek bůčku a optimálně kousek i s kůží. Kůži rozkrájíme na tolik kousků, kolik budeme mít zavařovacích sklenic a do každé vložíme jeden kousek na dno. Maso rozkrájíme na menší kostky, asi dvoucentimetrové, což je nejpraktičtější, ale záleží pouze na vlastní volbě, možno vkládat i kousky zcela velké nebo maso pomlít. Vložíme do mísy, mírně osolíme a ještě méně opepříme a dobře promícháme.
Maso nacpeme do sklenic 2,5 - 3 cm pod okraj a do každé přidáme 2 lžíce vody. Zavíčkujeme a vložíme na mřížku nebo hadřík do hrnce. Zalijeme vodou asi do poloviny, přiklopíme poklicí a dáme vařit. Při 100°C sterilujeme dvě hodiny a pak necháme v hrnci zchladnout. Druhý den znova vaříme 1 hodinu.

Žádné komentáře: