28. 9. 2008

Stew na kuřecí způsob

  • 4 kuřecí stehýnka nebo 8 špalíčků s kůží
  • (troška oleje na opečení)
  • pepř
  • paprika
  • sůl
  • kousek slaniny
  • 4 velké brambory
  • 2-3 mrkve
  • 1-2 cibule
  • 1 malá cuketa (nebo petržel, celer)
  • 1/2 bílé ředkve (nebo pár ředkviček)
  • kousek bílého zelí (nebo kapusty)
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • (špetka nebo snítka tymiánu)

Zeleninu a brambory rozkrájíme na přibližně 3-5 cm kousky. Skladbu zeleniny volíme tak, že vždy dáme tolik brambor, kolik je ostatní zeleniny dohromady. Bez brambor, mrkve a cibule se do toho nepouštějme, ostatní podle možností klidně od každého kousek, nebo jen jeden druh. Stew je jídlo, které se vaří z toho, co právě máme doma a vychází ze surovin, které za starých časů vždy doma mívali obyčejní lidé v Irsku.
Z masa se používalo většinou jehněčí, ale co vždycky máme doopravdy po ruce dnes je kuře. Pro přípravu se hodí těžký litinový hrnec s poklicí nebo něco, co se na něj podobá a má menší dno, než vršek. V takové nádobě není vůbec potřeba dolévat vodu a vše se tak připravuje pouze ve vlastní šťávě.
Slaninu nakrájíme na plátky a zahřejeme na dně hrnce, aby trochu pustila tuk. Na ni vložíme zeleninu promíchanou s brambory a posypeme rozdrobenými kostkami bujónu, případně přihodíme snítku tymiánu. Kousky masa omyjeme, osušíme a osolíme. Osmahneme je na troše oleje, obalíme v paprice s pepřem a poklademe jimi povrch zeleniny v hrnci. Je možné je i jen okořenit a vložit na zeleninu bez opékání.
Přiklopíme poklici a dáme péci do trouby na půl hodiny přikryté a potom na půl až třičtvrtě hodiny odkryté. Když je maso pečené, vyndáme kousky na talíř, zeleninu promícháme a pomocí šťouchadla na hrubo rozmačkáme i se šťávou.

Recept je vhodný i pro přípravu v pomalém hrnci. Postupujeme jak je popsáno výše, nepřidáváme žádnou tekutinu! Kůži z masa je lepší stáhnout a slaninu položit na maso nahoru. Vaříme 4 (8) hodin.

Žádné komentáře: