28. 9. 2008

Cuketa Bezděk podle paní Jany Štěpánkové

  • 2 prostřední cukety s nevyvinutými jadérky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce paprikového protlaku
  • 1 rajčatový protlak cca 100 g
  • 1 kostka bujónu
  • sůl
  • pepř
  • (trochu cukru)
  • (2 hrsti osmažené uzeniny)
  • 150 ml šlehačky
Nakrájenou cibuli necháme v kastrolu zesklovatět na oleji. Mezitím nastrouháme cukety, můžeme oloupat nebo nemusíme, podle toho, jak je cuketa velká nebo podle obliby. Nastrouhanou cuketu vložíme na cibuli, mírně osolíme a mícháme, dokud trochu neovadne. Pak přidáme protlaky, bujón a pepř a dále smažíme, dokud cuketa nezměkne, což netrvá dlouho. Můžeme ještě dosladit trochou cukru a přidat uzeninu, ale není to nutné. Nakonec do směsi přidáme šlehačku a necháme přejít varem.
Cuketa Bezděk je výborná jako samostatné jídlo nebo příloha k masu.

Žádné komentáře: