- 2 prostřední cukety s nevyvinutými jadérky
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce paprikového protlaku
- 1 rajčatový protlak cca 100 g
- 1 kostka bujónu
- sůl
- pepř
- (trochu cukru)
- (2 hrsti osmažené uzeniny)
- 150 ml šlehačky
Nakrájenou cibuli necháme v kastrolu zesklovatět na oleji. Mezitím nastrouháme cukety, můžeme oloupat nebo nemusíme, podle toho, jak je cuketa velká nebo podle obliby. Nastrouhanou cuketu vložíme na cibuli, mírně osolíme a mícháme, dokud trochu neovadne. Pak přidáme protlaky, bujón a pepř a dále smažíme, dokud cuketa nezměkne, což netrvá dlouho. Můžeme ještě dosladit trochou cukru a přidat uzeninu, ale není to nutné. Nakonec do směsi přidáme šlehačku a necháme přejít varem.
Cuketa Bezděk je výborná jako samostatné jídlo nebo příloha k masu.
Žádné komentáře:
Okomentovat