30. 9. 2008

Výborný smetanový dort

  • 600 g kysané smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 sáčky dětských piškotů à 120 g - obyčejné balení
  • čerstvé ovoce: jahody, maliny, borůvky nebo 800 g kompotu (2 plechovky à 400 g)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 sáček dortového želé (do ¼ l tekutiny)
  • ¼ l vody nebo šťávy z kompotu

Vše si připravíme. Malou formu na dort (o průměru 21 cm) vyložíme velkým rozstřiženým mikrotenovým sáčkem. Smetanu rozmícháme ve větší míse s vanilkovým a obyčejným cukrem. Do ní vmícháme všechny piškoty a polovinu této směsi urovnáme do formy. Rozložíme polovinu okapaného ovoce a zakryjeme druhou polovinou piškotové směsi, kterou pěkně urovnáme, můžeme i trošku přitlačit, piškoty jsou ještě tuhé. Navrch rozložíme druhou půlku ovoce a zalijeme želé uvařeným ze ¼ litru kompotové šťávy dochucené citronem.

Prášek pro přípravu želé rozmícháme s 1 lžící cukru a postupujeme podle návodu. Želé necháme 5 minut lehce zchladnout a pak rovnoměrně lžící poléváme povrch moučníku.

Chladíme v lednici minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc. Vše se spojí, takže můžeme odstranit okolek formy a pomocí mikroténu dort přenést na tác. Mikroten pak prostě odstřihneme.

Dort je velmi osvěžující.

Žádné komentáře: