- 600 g kysané smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
- 6 lžic krupicového cukru
- 2 sáčky dětských piškotů à 120 g - obyčejné balení
- čerstvé ovoce: jahody, maliny, borůvky nebo 800 g kompotu (2 plechovky à 400 g)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 sáček dortového želé (do ¼ l tekutiny)
- ¼ l vody nebo šťávy z kompotu
Vše si připravíme. Malou formu na dort (o průměru 21 cm) vyložíme velkým rozstřiženým mikrotenovým sáčkem. Smetanu rozmícháme ve větší míse s vanilkovým a obyčejným cukrem. Do ní vmícháme všechny piškoty a polovinu této směsi urovnáme do formy. Rozložíme polovinu okapaného ovoce a zakryjeme druhou polovinou piškotové směsi, kterou pěkně urovnáme, můžeme i trošku přitlačit, piškoty jsou ještě tuhé. Navrch rozložíme druhou půlku ovoce a zalijeme želé uvařeným ze ¼ litru kompotové šťávy dochucené citronem.
Prášek pro přípravu želé rozmícháme s 1 lžící cukru a postupujeme podle návodu. Želé necháme 5 minut lehce zchladnout a pak rovnoměrně lžící poléváme povrch moučníku.
Chladíme v lednici minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc. Vše se spojí, takže můžeme odstranit okolek formy a pomocí mikroténu dort přenést na tác. Mikroten pak prostě odstřihneme.
Dort je velmi osvěžující.
Žádné komentáře:
Okomentovat