30. 9. 2008

Vaječný likér

  • 10 žloutků
  • 250 ml šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
  • vodka - kolik se vejde do plechovky od mléka
  • (1 lžíce rumu)

Žloutky se šlehačkou a vanilkovým cukrem mícháme metlou v parní nebo vodní lázni. Jakmile začne krém houstnout, odstavíme a za stálého míchání přilijeme kondenzované mléko. Po chvíli, až krém vychladne docela, přidáme vodku, případně i lžíci rumu pro chuť.
Kdo má raději vaječňák z rumu, může dát místo vodky rum.
Původní recept na tuto dobrotu ale neobsahoval ani rum, ani vodku, ale likér se dělal z čistého lihu. Na toto množství krému by se pak dalo cca 120 g lihu. Bylo by tedy výsledného likéru o hodně míň, ale zase by v něm stála lžíce. Je to pak opravdu lahůdka.

Žádné komentáře: