Základní rozpis:
- 1 kelímek bílého jogurtu s živými bakteriemi (150 g)
- 3/4 litru studené vody
- špetka soli
Lassi je indický vynález. Indové si do něj klidně přidají i nějaké to koření, ale kdo se Indem necítí, může lassi pít jen tak. Je moc dobré a v letních dnech nádherně osvěží.
Dá se ale říci, že pod jiným názvem pijí to samé i jinde. Například v Turecku se pije téměř totožný nápoj známý pod jménem ayran. Liší se pouze větším podílem jogurtu k vodě. Také Turci jej někdy koření: česnekem.
Sladké lassi
- 1 šálek rozmixovaného ovoce
- 1 kelímek bílého jogurtu s živými bakteriemi
- 1 litr studené vody
- špetka soli
- (cukr)
Nejlepší na sladké lassi je prý mango. Ale já myslím, že zdejší sezónní ovoce bude pro potřeby nás místních domorodců vyhovující. Jahody, maliny, borůvky a co vás napadne. Mimo to jde samozřejmě vyrobit i z kompotu (ostatně právě z něj je vyrábějí dva autentičtí Indové u nás za rohem v indické restauraci). I ananasové je výborné. Jak z kompotu, tak z čerstvého ananasu.
Žádné komentáře:
Okomentovat