30. 9. 2008

Lassi - letní osvěžení

Základní rozpis:

  • 1 kelímek bílého jogurtu s živými bakteriemi (150 g)
  • 3/4 litru studené vody
  • špetka soli

Lassi je indický vynález. Indové si do něj klidně přidají i nějaké to koření, ale kdo se Indem necítí, může lassi pít jen tak. Je moc dobré a v letních dnech nádherně osvěží.
Dá se ale říci, že pod jiným názvem pijí to samé i jinde. Například v Turecku se pije téměř totožný nápoj známý pod jménem ayran. Liší se pouze větším podílem jogurtu k vodě. Také Turci jej někdy koření: česnekem.

Sladké lassi

  • 1 šálek rozmixovaného ovoce
  • 1 kelímek bílého jogurtu s živými bakteriemi
  • 1 litr studené vody
  • špetka soli
  • (cukr)

Nejlepší na sladké lassi je prý mango. Ale já myslím, že zdejší sezónní ovoce bude pro potřeby nás místních domorodců vyhovující. Jahody, maliny, borůvky a co vás napadne. Mimo to jde samozřejmě vyrobit i z kompotu (ostatně právě z něj je vyrábějí dva autentičtí Indové u nás za rohem v indické restauraci). I ananasové je výborné. Jak z kompotu, tak z čerstvého ananasu.

Žádné komentáře: