30. 9. 2008

Pěnové tiramisu se šlehačkou

  • 200 g dlouhých cukrářských piškotů (dvojité balení)
  • 16-20 lžic velmi silné hořké černé kávy
  • 8 lžic mandlového, kávového nebo jiného vhodného sladkého likéru, může být i rum
  • 1 šlehačka v prášku
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 kelímek sýra mascarpone (250 g)
  • 1 lžíce obyčejného kakaového prášku bez cukru

Šlehačku připravíme s mlékem podle návodu. Žloutky s cukrem také ušleháme šlehačem do husté pěny. Ruční metlou pak do šlehačky vmícháme žloutky i mascarpone. Polovinu piškotů rozložíme do mísy těsně vedle sebe a polijeme je polovinou kávy a likéru. Poměr kávy a likéru můžeme podle chuti upravit.

Na piškoty rozetřeme polovinu krému a pokračujeme druhou vrstvou. Krém na povrchu úhledně upravíme a pomocí sítka poprášíme kakaem.

Hotové tiramisu necháme nejméně 3 hodiny rozležet v lednici.

Toto tiramisu se šlehačkou je velmi dobré i s ovocem. Místo kávy pak dáváme kompotovou šťávu, jako likér se hodí něco s ovocnou chutí a la griotka a povrch poklademe kousky ovoce. Jsou třeba dva kompoty po cca 400 g. Žloutky můžeme vynechat, cukr vmícháme do šlehačky.

Do ovocné varianty také můžeme místo mascarpone vpravit vaničku tučného tvarohu. Chuť tvarohu s ovocem dobře ladí, a ačkoli je to chuťově už úplně něco jiného, přesto je to pořád ještě něco dobrého.

Žádné komentáře: