6. 11. 2010

Štěpánská pečeně v pomalém hrnci


800g zadního hovězího masa
3 vejce
sůl
2 cibule
1 lžíce oleje
100 g maďarské slaniny
1 lžíce instantní jíšky
pepř


Plát masa prořízneme na kapsu, uvnitř osolíme a opepříme a našpikujeme vejci uvařenými natvrdo a plátky špeku. Párátky spíchneme nebo převážeme provázkem. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji do světlehněda, slaninu pokrájíme na plátky silné asi 2 mm. Maso vložíme do keramické nádoby a poklademe plátky slaniny. Slanina nemá být prorostlá, nejlépe bílá. Cibuli nandáme jak na maso, tak i okolo a pečínku podlijeme trochou vody, asi 200 ml. Vaříme 4(8) hod.
Pak maso vyjmeme a po zchladnutí zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním krájíme plátky, které ohřejeme buď v omáčce nebo v MW. Omáčku lehce naředíme, promixujeme ponorným mixérem a zahustíme jíškou, kterou necháme provařit 1/2 hodiny (na sporáku 1 min.). Pak opepříme. Je možné promixovat bez slaniny nebo i s ní, jak má kdo rád.

Podáváme nejlépe s kynutými knedlíky.
obrázek: štěpánská jako malé roládky


Žádné komentáře: