23. 9. 2008

Topinka s dušenými rajčaty

Na topinky je nejlepší obyčejný chléb nakrájený na půlkrajíce. Na 1 topinku počítáme cca 1 rajče a 1/3 vejce uvařeného natvrdo. Pro 2 osoby tedy budeme potřebovat:
  • 4 krajíce chleba
  • 8 rajčat
  • 3 vejce
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl
  • pepř
  • (1 lžička cukru)
  • (1 lžička kvalitního rajčatového protlaku)
Postupujeme takto: napřed si dáme vařit vejce a připravíme rajčata. Zatímco se dusí, osmažíme si na tuku topinky, odložíme je na papírové utěrky a oloupeme a nakrájíme vajíčka.
Na topinky pak mažeme po lžíci teplých rajčat. Zdobíme plátky vejce, která ještě maličko osolíme a opepříme.
Příprava rajčat:
Lehce rozehřejeme pár lžic oleje v rendlíku nebo pánvičce. Vložíme nahrubo pokrájená rajčata, osolíme a chvíli dusíme pod pokličkou. Asi po 5 minutách ji sundáme a za občasného promíchání vydusíme vodu. Lehce opepříme, a pokud nebyla rajčata dost zralá, můžeme malinko přisladit nebo vylepšit protlakem.
Když nemůžeme koupit jiná rajčata, nežli ta sterilní nedomrlá nedochůdčata, která jsou nyní běžně v supermarketech k dostání, je lepší vzít rajčata v plechovce, ta jsem zatím koupila vždy jen dobrá, a vyrobit dušeninu z nich. Důležité je, vydusit opravdu všechnu volnou vodu, jinak by topinky nepěkně vlhly.
Rajčata lze rovněž překrojená napůl upéci v troubě s olivovým olejem a česnekem, trvá to ovšem dost dlouho. Pak se podávají na suchých topinkách.

Žádné komentáře: