13. 12. 2009

Těsto na: tažený závin












240 ml horké vody
1 lžíce octa
80 g másla
špetka soli
40 g cukru
500 g hladké mouky


Vodu nalijeme do nádoby domácí pekárny a přidáme máslo. Necháme je rozpustit a až je voda jen vlažná, přidáme i vše ostatní a necháme umíchat na program TĚSTO. I s ohříváním, jako těsto na buchty nebo knedlíky. Pak těsto necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Na stůl (nejlepší je obdélníkový :-), prostřeme hladký ubrus a poprášíme jej slabě moukou. Těsto trochu vyválíme válečkem a pak už jen vytahujeme a vytahujeme; s pomocníkem to jde lépe, ale není podmínkou. Okraje zase rozválíme válečkem. Ideálem je tvar obdélníku na tři délky plechu.
Náplň, ať už zvolíme jakoukoli, rozestřeme až téměř ke krajům. Volné stačí ponechat přibližně 2 cm. Náplň nesmí být tekutá, spíše pevná nebo hrudkovitá a nejlépe vychlazená.
Závin svinujeme takto: postavíme se k delší straně stolu (těsta) a oběma rukama napneme ubrus v rozích. Pak jej malinko přizvedneme, tak aby se kraj těsta překlopil dopředu. Takto postupujeme, dokud závin nedorolujeme k prostředku obdélníku. Pak to samé zopakujeme z druhé strany. Vzniknou nám dvě vzájemně, přes celou délku těsta, spojené rolády. Rozdělíme je na tři kusy a vložíme na plech na pečící papír. Kraje necháme, jak jsou. Nevadí, když se záviny dotýkají. Navrch a mezi sebou se pomažou máslem a dají péci. V plynové troubě asi ¾ hodiny. Nakonec záviny pomocí sítka pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tvarohová náplň:

300 ml mléka
50 g hrubé krupice
500 g měkkého tvarohu (22 % sušiny)
250 g cukru
½ sáčku vanilkového cukru
1 vejce
hrozinky nebo trochu ovoce (kompot použijeme úplně okapaný, osušený)

Z mléka a krupice uvaříme kaši a necháme ji vystydnout. Pak přidáme ostatní přísady, kromě hrozinek či ovoce, a dobře rozmícháme. Vychlazenou náplň natřeme na těsto. Postupujeme směrem od středu. Hrozinky nebo ovoce rozhodíme na náplň.

Žádné komentáře: