21. 9. 2008

Svíčková na smetaně v pomalém hrnci i bez něj

700 g kořenové zeleniny (3 díly mrkve, 2 díly celeru, 1 díl petržele)
800 g hovězí loupané plece vcelku
150 g libové anglické slaniny nepříliš silně uzené
1 cibule
1 plátek citrónu i s kůrou, bez jadérek
3 bobkové listy
1 lžička celého pepře
½ lžičky mletého nového koření
malá špetka tymiánu
sůl

1 rovná lžíce hladké mouky
1 lžíce obyčejného octa
200 ml šlehačky

Část zeleniny vsypeme do keramické nádoby pomalého hrnce, vložíme maso a koření, zasypeme zbytkem zeleniny, vložíme silné kolečko citrónu, poklademe slaninou, osolíme a případně trochu stlačíme. Přidáme 1,5 hrnku vody. Maso nemá být potopené, pak se pěkně upeče.
Vaříme 8 hodin na LOW (5 hodin/HIGH).
(Zeleninu, kterou se nepodaří nacpat do hrnce, osmažíme do zlatova na oleji, odložíme a přidáme při závěrečném mixování.)
Upečené maso vyndáme, zabalíme do alobalu a vložíme do lednice. Vyhodíme bobkové listy a případně celé kuličky nového koření. Pepř můžeme nebo nemusíme ponechat. Omáčku rozmixujeme i se slaninou a citrónem, za postupného přidávání vody, abychom dosáhli žádoucí konzistence (velmi jemné a spíše hustší) a postavíme na sporák. Za stálého míchání přilijeme mouku rozmíchanou v troše vody a dáme vařit na 10 minut. Dochutíme nejprve solí a ochutnáme, zdali je omáčka dost slaná. Potom velmi opatrně dokyselíme octem. Nesladíme!
Přidáme šlehačku, necháme přejít varem a stáhneme z ohně.

Podáváme s kynutými knedlíky a zavařenými brusinkami. Ty pokrm přisladí těm, kdo o to stojí. Také můžeme, hlavně pro efekt, přidat kopeček neoslazené šlehačky či kolečko citrónu.
Nejlepší je, připravit si toto jídlo den předem, maso se nejlépe krájí silně zchlazené. A také omáčce udělá pobyt v lednici přes noc jen dobře.

Kdo nemá pomalý hrnec, použije pekáč s protikusem. Pět až šest hodin pečení (podle jakosti masa) na 140°C vykoná naprosto stejnou práci jako PH a maso rovněž není třeba kontrolovat. Pouze na podlití je třeba dvou hrnků vody.

Pokud jde o špikování, není nutné pokud máme kvalitní maso, ale detailisté je milují. Do masa uděláme dlouhým, tenkým a špičatým nožem otvory ve směru masových vláken, do kterých vpravíme náležitě dlouhé hranolky špeku cca 8 x 8 mm, nejlépe maďarského typu, které jsme si dali předem zamrazit.

Žádné komentáře: