30. 10. 2008

Oranžová: Starodávná americká dýňová polévka


1 dýně Hokkaidó
1-2 kostky kuřecího bujónu
2 lžíce oleje
1 lžíce hořčičných semínek
1 lžíce medu
1 lžička kyselé francouzské hořčice z celých semínek (složení: hořčičná semínka se slupkou, vinný ocet, voda, mořská sůl, koření)


Z dýně odkrojíme bubáka a stopku, případně nějaké flíčky, jinak slupku ponecháme. Rozkrojíme ji a lžící vydlabeme semínka. Dužinu rozkrájíme na kousky, zalijeme asi půl litrem vody a uvaříme do měkka. Trvá to asi 20 minut. Pak dýni rozmixujeme ponorným mixérem. 
Do jiného hrnce nalijeme olej, rozehřejeme jej a vsypeme hořčičná semínka. Když začnou skákat z hrnce ven, zalijeme je částí vývaru z dýně a přihodíme kuřecí bujóny a dýňové pyré. Osolíme, dochutíme lžící medu a lžičkou hořčice.
Podáváme s chlebem namazaným máslem.

Žádné komentáře: