5. 11. 2008

Makaróny se sýrem


Nejlépe chutnají čerstvé!



60 g másla
1 menší cibule
 pár stroužků česneku
40 g hladké mouky
500 ml mléka
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
200 g čedaru
300 g těstovin
čerstvá petrželka


Začneme tím, že dáme vařit vodu na těstoviny. Pokračujeme omáčkou. Cibuli a česnek jemně pokrájíme a necháme ve větším kastrolu zpěnit na másle. Ihned přisypeme mouku a dobře zamícháme. Na nic nečekáme a opět ihned zalijeme mlékem a mícháme metlou. Jakmile bešamel zhoustne, můžeme odložit metličku a přidat sůl a koření. Pak necháme za občasného promíchání zcela mírně probublávat, zatímco zaváříme těstoviny a strouháme sýr. Jakmile je bešamel provařen a těstoviny skoro hotové, nahrubo nastrouhaný sýr do bešamelu nasypeme a důkladně promícháme. Úplně se rozpustí za malou chviličku. Do hotové omáčky vsypeme slité a okapané těstoviny. Neproplachujeme je! Co přidat dále?
Nemusíme přidávat nic, ale chutné jsou nejrůznější variace. Tento základní recept rozšíříme o cokoli z oblíbených pochutin. Konzervovaným tuňákem počínaje, přes hrášek a kousky opražených kuřecích prsíček až po špenát či sekaná sušená rajčata.
Případně spontánně prohodíme směsí pozůstávající z libovolných lahůdkových kousků. Budou to nejspíš ty, které se nám při několika posledních bludných otevřeních lednice vybízivě přikrucovaly vstříc.

Žádné komentáře: