Jestlipak si ještě někdo vzpomene na tuhle dobrůtku z dob minulých? Jak už to tak bývá, s těmi špatnými věcmi pominou někdy i ty dobré. A tohle byla sice malá, ale dobrá věcička. Z čeho se tenkrát vyráběla nevím, ale už před mnoha lety, když jsem měla její chuť ještě v docela čerstvé paměti, se mi podařilo ji vyrobit z tohoto materiálu:
- 1 Hermelín nahrubo nastrouhaný
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička gulášového koření (sladká paprika, cibule, česnek, kmín, pepř černý, nové koření)
- sůl
- 1 velká cibule
23 komentářů:
Díky, díky že nejsem sama, kdo má mlsný jazýček a nezapomíná na lahůdky z minula! :-) Kastelán naši kupovali a měla jsem ho hrozně ráda, žel teď existuje s tím jménem jen plátkový, to není ončo.. Tak mě napadlo se podívat na netu a HEURÉKA! Díky, Pris, receptík mám uložený, zakoupím suroviny a udělám si Kastelánka plnou mïsku! Díky a krásné mlsání přeji. Ať žijí labužníci a labužnice! JAna Petra z ČB
Jano Petro, Váš komentář mi udělal velikou radost. Ať Vám chutná!
Zdravím, Pris, už mám Hermelín a jdu strouhat! Snad existuje fakt telepatie, protože na Kastelána mám tavkouvou chuť a sháním ho kde se dá, i manžela jsem zaúkolovala, ale přinesl ten plátkový.. Tak jdu na to a děkuju a přeji hezký den. Určitě to bude dobrůtka, asi ani nevydržím, než se to uleží. :-) Jana Petra
Dobrý den, Pris, tak už jsem dělala Kastelána dokonce dvakrát, všem moc chutnal, dokonce i manželovi, který jinak pomazánky moc nemusí. Ale Kastelán mu chutnal moc. Takže děkuji a fakt jsem moc ráda, že jsem Váš receptík našla. Hezký den přeju. Jana Petra
Propána, byla jsem zvědavá, zda Vám chutnalo, to jsem ráda, že jste se ozvala. Díky za pochvalu a přeju pěkný den i Vám.
Čerstvý sýr Kastelán jsem měl naposledy v roce 1987 v Přerově.Byl to čerstvý,tvarohový sýr s cibulkou a parikou s lehce nakyslou a "voňavou vůní".Výrobce byly Krkonošské mlékárny,alespoň taková byla informace od mlékařů-profíků.Nevím,jaká byla použita mlékárenská kultura,ale ke konci záruky se na sýru,který vypadal jako kopeček zmrzliny v kelímku,se tvořila kožovitá plísnička,která nebyla vůbec na závadu.Naopak sýr tím gradoval.Bílá klasická plíseň to určitě nebyla.Velmi rád bych uvítal alespoň částečný recept na jeho výrobu,ještě nežli se pamětníci vytratí.Sýry Trousil Pardubice.
Inu, máte určitě pravdu. Mně ale nešlo o naprostou autenticitu, takové ambice nemám a před mnoha lety, kdy tenhle recept vznikl, mi nic takového ani na mysl nepřišlo. Mimochodem, na Vašich stránkách na mě vyskočil nějaký trojský kůň. Tak pěkný den.
Za stránky se omlouvám,pamatují 1.světovou.Při současném zabezpečení skutečně již otevřít nejdou a pracuje se na jiných.Naše výrobky,alespoň částečně můžete vidět na Trousil Břetislav Facebook.Foto je volně k náhledu.Nebo na www.webtrziste.cz
mezi řmeslníky pod jménem Trousil máme též fotogalerii.
Tak jsem otestoval útržkovité informace o výrobě tohoto sýru.Výsledek se dostavil ale až po 14-ti dnech.Ještě to bude chtít doladit,ale jinak je to báječné.Jakmile doladím určitě se podělím o recept.
Dobrý den, pozoruji, že jste velmi svědomitý. Samozřejmě, že pokud recept získáte, bude zajímavé jej porovnat, ale tuším, že výroba možná nebude v domácích podmínkách uskutečnitelná. Nicméně se těším na výsledky Vašeho pátrání.
Kastelán - sýr,nebo sýrová pochoutka kterou jedl můj děda. Tolik toužím toto ochutnat. Matně si pamatuji na její tvarohovou chuť.
ach ta mlsnota! Kastelán je snad nejkomentovanější recept tady. Je faktem, že vůně a chutě si člověk pamatuje celý život. Je fascinující, jak dokážou člověka přenést přes mnohá desetiletí jako mávnutím kouzelného proutku ...
Kastelán jsou tvarůžky s nakrájenou cibulí a zalité pivem, zrající takto několik dní. zkuste a uvidíte.
Až přejdou tyhle tropy, tak to vyzkouším, díky za komentář
Pamatuji se, že na boku kelímků ve kterých se sýr prodával bylo napsáno "třený pivní sýr s cibulí".
No vida, konečně něco autentického. Tohle jsem si opravdu nezapamatovala, asi jsem jako holka moc složení výrobků nezkoumala, to bude ono. Takže pivo to chce - zkusím...
Taky jsem dlouho zkoušel různé ingredience abych se přiblížil původní chuti.Nejvíce se mi osvědčila tato kombinace:Brynza,cibule,máslo,sůl,kmín mletý,trochu hořčice a samozřejmě pivo.
Poslyšte... bylo tam něco červeného! paprika, myslím. Abych se přiznala, tak nějak už si nemůžu pořádně vzpomenout, jakéžeto vlastně mělo být.
Ale tohle úsilí je skutečně okouzlující, vidím v něm skutečné "hledání ztraceného času" a když už jsem u toho, hledání je vždycky jenom plus. Podporuje vědecké myšlení :-) například...
Jo přesně tak, papriku jsem zapoměl napsat.
http://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?galerie=potrav&foto=VEN49187b_P2040035.jpg&order=N&skip=0
páni! kde jste to kdo našli?
Dobrý den, ano Kastelán byl pivní sýr. Vyráběl a dokonce i patentoval jej pan Václav Šourek z městečka Dubá a byl to v základu - v dobrém slova smyslu - vlastně odpad při výrobě pivního sýra (rozdrobené kousky, které odpadaly při úpravě). Takže jako základ by se měl použít skutečně pivní sýr. Lukáš Berný
Děkuji za komentář, je jasné, že příznivců kastelána je stále dost. Už jsem ho ale dávno nedělala; mezitím jsem podlehla zase jiné dobrotě a to jsou syrečky naložené ve šlehačce.
Okomentovat