23. 9. 2008

Smaženky tisíce vůní a chutí

na 2 porce:
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • hladká mouka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • jakékoli koření podle vlastní volby, stačí pepř
  • sůl
  • 100 g polotvrdého sýra nakrájeného na kostičky
  • 50 -100 g uzeniny nebo zbylých kousků masa nakrájených na kostičky
  • sekaná petrželka nebo jiné zelené bylinky
  • velká hrst: jemně pokrájené zeleniny (může být mražená rovnou ze sáčku nebo i vařená z polévky) nebo osmažených žampionů nebo luštěnin atd.
Z vejce, mléka, mouky a prášku umícháme metličkou těsto hustší než na palačinky. Je třeba brát v úvahu, že těsto bude spojovat ostatní suroviny dohromady a až se bude smaženka dělat, nemělo by utvořit louži, ze které by čněly holé kostky plniva. Do příliš hustého těsta by zase nešly zamíchat ostatní věci.
Těsto okořeníme, mírně osolíme, protože ostatní ingredience budou většinou spíš slanější a vmícháme do něj všechno ostatní. Lžící vkládáme do horkého tuku v nepřilnavé pánvi nebo kastrolu hromádky, které malinko zploštíme a pomalu, na mírno, smažíme do zlatova tak, aby byly udělané i uvnitř.
Příloha: kaše, chleba, nic.

Žádné komentáře: