23. 9. 2008

Smažené tousty z toho, co máme doma

  • 100 g sýra jako je eidam
  • 50 g Nivy nebo jiného chutného sýra, lze přidat i tavený sýr
  • 1 nožička párku nebo přiměřené množství jakéhokoliv salámu apod.
  • 4 vejce
  • pepř, paprika, tymián a rozmarýn podle chuti
  • asi 12 plátků veky nebo přiměřené množství rozpůlených housek, tenké krajíčky chleba apod., mohou být i zmrazené, při smažení se napaří
  • (lžíce strouhanky, když je málo sýra)
  • (lžíce polohrubé mouky, když použijeme pouze tavený sýr)
  • olej na smažení

Sýry jemně nastrouháme. Párek jde dobře nastrouhat na hrubém struhadle. Případný salámek atd. jemně pokrájíme. Přidáme vejce a koření a promícháme. Nesolíme. Lžící hrubě namažeme hmotu na krajíčky. Má být tak hustá, aby držela tvar, nesmí téci.
Pokud hmota teče a nemáme už žádný sýr na zahuštění, přidáme lžíci strouhanky. Pokud máme jen samotný tavený sýr, přidáme do směsi lžíci polohrubé mouky. Jinak strouhanku ani mouku nedáváme!
Když jsou všechny krajíčky potřené, vložíme je namazanou stranou dolů do pánve na rozpálený olej. Po zezlátnutí, což je za chviličku, je z jedné strany opatrně podebereme špachtlí a překlopíme na obracečku připravenou na druhé straně toustíku. Hned je pak vyjmeme z pánve a položíme opačně, než jsme smažili. Jde to i vidličkami. Vršek toustu (veka) by se neměl namočit do oleje, Toust by byl zbytečně mastný.
Doporučuji s vínkem nebo horkou kávou.

Žádné komentáře: