23. 9. 2008

Marinované citróny, aneb Citrosůl, a k čemu je dobrá

Potřebujeme 1 pěknou bílou láhev od vína se špuntem, tak velkou, aby se dala (i se špuntem) umístit nastojato do lednice. Dál si připravíme několik citrónů, napoprvé tak 5 - 6, pytlík soli, zcela obyčejná postačí, a koření:
  • rozmarýn - 2 snítky nebo 1 lžička sušeného
  • tymián - 2 snítky nebo 1 lžička sušeného
  • bobkový list vcelku - 2 ks
  • pepř - 1 lžíce (vložíme do obálky a rozmáčkneme dřevěným koncem paličky na maso)

Koření můžeme podle vlastní chuti obměnit, ale pamatujme, že méně je někdy více a je snazší koření postupně přidat, jelikož vyndat se už moc nedá.

Při přípravě postupujeme takto: Do čisté láhve postupně zastrkujeme celé omyté citróny nakrájené na přiměřené dílky, možná osminky, to vidí každý sám, co dokáže skrz hrdlo procpat. Na velikosti nezáleží, prostě jak to jde. Dobře se dovnitř šťouchají druhým koncem kvedlačky nebo podobným příhodným nástrojem.

Nacpeme jeden citrón, zasypeme vrchovatou lžící soli, přidáme příslušný díl koření, protřepeme. Nechceme mít všechnu sůl na dně, takže sypeme promyšleně, třepeme šikovně. Pokračujeme až k zaplnění baňaté části lahve. Navrch můžeme ještě lžíci soli přidat, zašpuntujeme a uložíme do lednice nebo studené komory.

Pak už jen den za dnem sledujeme proces měknutí ovoce a šťavnatění směsi. Citrón, který se třeba hned nevešel, můžeme do láhve dodat i později, až se dílky slehnou. Tento materiál se postupně přemění v hustou, poněkud "rosolovitou" tekutinu s velmi dlouhou trvanlivostí a neměnnou kvalitou. Kdykoli podle potřeby můžeme přihodit další sůl, citróny, a nebo i jen doplnit samotnou citrónovou šťávu.

Použití: výborná přísada při marinování masa a k přípravě salátových zálivek a omáček.

Žádné komentáře: