5. 10. 2008

Krémový čokoládový koláč


na těsto:

200 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
100 g másla
1 malé vejce


Použijeme koláčovou formu o průměru 30 cm, nebo menší, ale vyšší. Ve vyšší míse promícháme metlou sypké ingredience s máslem na jemnou drobenku. Pak přidáme vajíčko a lžící zaděláme těsto. Můžeme je dát vychladit na čtvrthodinku do lednice nebo hned použít na vyložení celé formy. Těsto musí sahat až k okraji formy. Rozválíme je na pečícím papíru a překlopíme do formy, kde se prsty snadno upraví. Hodně vychlazené těsto se dá opět použít, pokud je necháme trochu povolit. Pokud těsto rozválíme ihned, bez chlazení, můžeme je dát před upečením na chvíli do mrazáku. Upečeme je prázdné, ve vyhřáté troubě.

na náplň:
250 g másla
200 g jemného krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
100 g 70 % hořké čokolády
4 vejce

Nejprve si připravíme suroviny. Vše necháme nejlépe několik hodin vyndané z lednice při pokojové teplotě, to se týká hlavně vajec, másla a cukru. Čokoládu rozehřejeme buď ve vodní lázni, nebo v MW a necháme téměř vychladnout. Pokud je moc hustá, můžeme ji teplou naředit kouskem másla.
Na výrobu krému použijeme buď robot, nebo šlehač. Nejprve vyšleháme na vyšší stupeň máslo s cukrem, solí a vanilkovým cukrem do běla. Potom vešleháme čokoládu, která může být lehce vlažná, ale ne moc, aby se nezačalo máslo rozpouštět. Nakonec na nejnižší stupeň postupně vešleháváme vejce jedno po druhém. Každé vejce vešleháváme 3 – 4 minuty.
Hotovým krémem naplníme studený korpus a dáme chladit. Nejlépe přes noc. Porce koláče zdobíme kysanou smetanou a čokoládovými hoblinami z hořké čokolády.

recept upraven podle: http://thepioneerwoman.com

2 komentáře:

nigina řekl(a)...

strasne dobre to vyzera a isto to aj tak chuti.slinky mi tecu na klavesnicu, mnam. ale obavam sa, ci by som to zvladla

am řekl(a)...

Obavy jsou zbytečné. Určitě se Vám povede. Jen je nejdůležitější mít všechny ingredience v pokojové teplotě. Je to n e u v ě ř i t e l n á dobrota.