- 3 lžíce oleje
- 1/2 lžíce másla
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 1 cibule
- kousek květáku
- hrst mraženého hrášku
- sůl
- 1 vejce
- 150 ml kysané smetany
- sekaná petrželka nebo pažitka nebo sušené polévkové byliny (pažitka, libeček, petržel a celer)
Olej s máslem rozehřejeme a osmažíme na něm nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a květákový košťál s hrubě pokrájenou cibulí.
Když začne mrkev pouštět barvu, zalijeme zeleninu vodou, osolíme a přihodíme hrášek a květákové růžičky. Jakmile se polévka začne vařit, přilijeme do ní vajíčko rozšlehané se smetanou a zamícháme. Vsypeme zelené bylinky, zamícháme a odstavíme.
Místo květáku a hrášku můžeme přidat jakoukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máme doma. Ale základ z kořenové zeleniny je pro chuť důležitý.
Nudlí netřeba.
Žádné komentáře:
Okomentovat