27. 9. 2008

Rychlá zeleninová polévka s kysanou smetanou a vajíčkem

  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 kousek celeru
  • 1 cibule
  • kousek květáku
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl
  • 1 vejce
  • 150 ml kysané smetany
  • sekaná petrželka nebo pažitka nebo sušené polévkové byliny (pažitka, libeček, petržel a celer)

Olej s máslem rozehřejeme a osmažíme na něm nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a květákový košťál s hrubě pokrájenou cibulí.
Když začne mrkev pouštět barvu, zalijeme zeleninu vodou, osolíme a přihodíme hrášek a květákové růžičky. Jakmile se polévka začne vařit, přilijeme do ní vajíčko rozšlehané se smetanou a zamícháme. Vsypeme zelené bylinky, zamícháme a odstavíme.
Místo květáku a hrášku můžeme přidat jakoukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máme doma. Ale základ z kořenové zeleniny je pro chuť důležitý.
Nudlí netřeba.

Žádné komentáře: