- 3 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 450 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) - může být mražená směs na svíčkovou
- 3 hrnky masového vývaru nebo vody
- 1 lžička mletého koření na svíčkovou (nebo: 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžička celého pepře, špetka citrónové kůry, špetka tymiánu)
- 1 kostka hovězího bujónu
- sůl
- 100 ml šlehačky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce citrónové šťávy
- malá plechovka sterilovaného zeleného hrášku
- 1 kelímek kysané smetany
Na oleji smažíme cibuli a zeleninu a mícháme, dokud mrkev nezačne pouštět barvu. Pak přidáme mleté koření, bujón, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme asi 10 minut. Měkkou zeleninu rozmixujeme, dosolíme, zalijeme šlehačkou a povaříme 1 minutu. Stáhneme z ohně a podle chuti okyselíme citrónem a octem.
Jestliže nemáme mleté koření, začneme přípravu polévky tím, že dáme celé koření vařit do odměřené vody nebo použijeme vývar z masa, ve kterém se koření již vařilo.
Na talíři doplníme porce polévky lžící kysané smetany a lžící sterilovaného hrášku.
Žádné komentáře:
Okomentovat