27. 9. 2008

Kořenová polévka

  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 450 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) - může být mražená směs na svíčkovou
  • 3 hrnky masového vývaru nebo vody
  • 1 lžička mletého koření na svíčkovou (nebo: 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžička celého pepře, špetka citrónové kůry, špetka tymiánu)
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • sůl
  • 100 ml šlehačky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • malá plechovka sterilovaného zeleného hrášku
  • 1 kelímek kysané smetany

Na oleji smažíme cibuli a zeleninu a mícháme, dokud mrkev nezačne pouštět barvu. Pak přidáme mleté koření, bujón, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme asi 10 minut. Měkkou zeleninu rozmixujeme, dosolíme, zalijeme šlehačkou a povaříme 1 minutu. Stáhneme z ohně a podle chuti okyselíme citrónem a octem.

Jestliže nemáme mleté koření, začneme přípravu polévky tím, že dáme celé koření vařit do odměřené vody nebo použijeme vývar z masa, ve kterém se koření již vařilo.

Na talíři doplníme porce polévky lžící kysané smetany a lžící sterilovaného hrášku.

Žádné komentáře: