28. 9. 2008

Roláda z mletého masa

na masové těsto:
  • 1 kg mletého masa (v původním receptu je uveden vepřový bůček, ale je dobrá i ze směsi, která se běžně prodává)
  • 100 g strouhaného eidamu
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce (polo)hrubé mouky

Všechny ingredience propracujeme a necháme chvíli chladit v lednici.
Zatím si připravíme náplň. Klasika je poklást plát kolečky měkkého salámu nebo šunky, pomazat čtyřmi vejci umíchanými na cibulce a posypat sladkokyselou okurkou krájenou na kostičky. Ale fantazii se meze nekladou: houby, párky, červená paprika, hořčice, celá vejce, prostě co vás napadne a máte to zrovna v lednici.
Když tepelně upravovaná část náplně vychladne, rozválíme masové těsto mezi dvěma foliemi (ve velkém mikroténovém sáčku, který pak rozřízneme) nebo na pečícím papíře překryté folií jen nahoře. Délka plátu - na délku pekáče. Roládu naplníme a svineme pomocí spodní folie. Do pekáče ji položíme koncem plátu dolů, aby se napovolila. Podlijeme přiměřeným množstvím vody, do které rozdrobíme jednu kostku bujónu, asi do třetiny výšky rolády. Během pečení několikrát roládu přelijeme šťávou.

Recept je vhodný i pro pomalý hrnec. Pro přípravu jej prostě vymažeme sádlem a vaříme 4/8 hodin bez přidání vody.

Žádné komentáře: