28. 9. 2008

Dušená mrkev

  • 1 kg očištěné mrkve
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 1-2 lžičky cukru
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1-2 lžíce polohrubé mouky
  • 400 g vepřového plecka
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř

Mrkev nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle a dáme ji, podlitou hrnkem vody, dusit na máslo. Ihned ji posolíme. Po 15 minutách promícháme a přidáme hrášek. Dusíme dále a asi po pěti dalších minutách zkontrolujeme, kolik je v kastrolu vody. Zelenina by měla být asi do třetiny ponořená ve šťávě. Pokud není, dolijeme vodu.
Mrkev zaprášíme moukou, napřed jednou lžící, potom, je-li potřeba, přidáváme. Šťáva nemá být hustá a má jí být tak akorát. Nakonec dosladíme, někdy ani není potřeba, pokud je mrkev dost sladká sama o sobě.
Zvlášť se dusí maso. (Ale jde to i úplně bez něj.)
Malé kousky osmažíme, podlijeme vodou, osolíme a opepříme. Dušení na sporáku trvá minimálně dvě hodiny, proto je třeba s masem začít dřív a dolévat vydušenou vodu. Šťávy by mělo nakonec zbýt minimum.
Podáváme buď zvlášť nebo smícháme s mrkví. Nejlepší přílohou je rozpek (sladko slaný vdolek pečený v troubě).

Maso lze pro větší pohodlí připravit v pomalém hrnci. Vaříme je podlité třemi lžícemi vody 4 (8) hodin.

Žádné komentáře: