23. 9. 2008

Pomazánka s nepovznášejícím názvem zmiňujícím sv. Kiliána, patrona Přeštic

100 g proleželých syrečků nebo (pro slabší povahy) taveného sýra, jenž plně dostačuje
1 malé olejovky i s olejem, pokud možno bez šupin :-)
40 g másla i více
2 vařená vejce, jemně nastrouhaná
1 cibule, jemně pokrájená
1 vrchovatá lžička plnotučné hořčice
sůl
(citrónová šťáva)
pár špetek mletého chilli apod.

Syrečky jemně pokrájíme. Máslo ušleháme nebo utřeme. Vše přidáme a rozetřeme do jemné pasty, a pokud je čas, necháme v dobře uzavřené nádobě rozležet do druhého dne. Jakmile je nádoba otevřena, dojde člověku originální název tohoto kulinářského přípravku tak nějak sám sebou. Zní totiž: Kiliánovo hovno, původem z hostince U Brčků v Přešticích. 
Originální suroviny, hádám, nejsou světu úplně známy, prý Niva, tresčí játra atd., jak jsem se dočetla na síti.  Jenže s Nivou to není možné, protože ta se vyrábí teprve 70 let, kdežto syrečky odjakživa a recept je nejspíš ze 70. let 19. století.
V robotu netřeba nic strouhat, vejce i rybičky šlehací metla velmi pěkně zpracuje sama. 

Žádné komentáře: