MOUČNÉ NOČKY
Těsto musí být husté tak, aby odebraný kousek držel na lžičce tvar.
Lžičkou namočenou do vařící se polévky nabereme kousek těsta a zavaříme. Lžičku opět namočíme a opakujeme do vyčerpání těsta. Vaříme asi 5 minut a pak necháme pod poklicí dojít 10 - 30 minut.
NOKY Z KUŘECÍHO MASA
ČESNEKOVÉ NEBO CIBULOVÉ KNEDLÍČKY
Stačí jim 5 minut.
ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY
Do vychladlého droždí přidáme ostatní ingredience na knedlíčky a vymícháme měkké těsto. Strouhanku přidáváme pomalu, aby těsto příliš neztuhlo, musí být tvárné. Mokrýma rukama pak ukoulíme knedlíčky, asi 12 - 16 kusů, zavaříme 5 minut.
VAJEČNÉ STROUHÁNÍ
Pak rozprostřeme dvě plátěné utěrky na stůl a pomocí hrubého struhadla kousky nastrouháme - rozdrobíme. Uvnitř těsta mohou být rezidua tvárnější hmoty, která moc nejde strouhat. Stačí je hodit zpět do mísy a trochu pomačkat v mouce.
Těsto se dá připravit i v sekacím robotu. Lépe se v něm vpracuje mouka a jde i lépe strouhat.
Zbylé strouhání můžeme nechat proschnout, nejprve na utěrce a pak třeba v teplé troubě nebo v katrolku postaveném na topení. Suché vydrží v zašroubované sklenici jako domácí nudle.
BRAMBOROVÉ NUDLE
Do téměř hotové polévky přidáme bramborovou hmotu za stálého míchání, necháme vzkypět, odstavíme a přiklopené necháme odstát asi 10 minut.
- 1 vejce
- vody tolik, kolik je vejce
- sůl
- polohrubá nebo hrubá mouka
- 1 lžíce hrubé krupice nebo dětské krupičky (nemusí být)
- (paprika, jemně sekané nebo sušené bylinky, např petrželka aj., strouhaný sýr....)
Těsto musí být husté tak, aby odebraný kousek držel na lžičce tvar.
Lžičkou namočenou do vařící se polévky nabereme kousek těsta a zavaříme. Lžičku opět namočíme a opakujeme do vyčerpání těsta. Vaříme asi 5 minut a pak necháme pod poklicí dojít 10 - 30 minut.
NOKY Z KUŘECÍHO MASA
- 250 g kuřecího prsíčka (cca 1 větší kousek)
- 1 vejce
- 2 lžíce (olivového) oleje
- 1 lžička solamylu
- 1 lžička koření (pepř, kari, bylinky - podle chuti)
- sůl
ČESNEKOVÉ NEBO CIBULOVÉ KNEDLÍČKY
- 3 housky nebo rohlíky
- 6 lžic mléka
- 1 lžíce sádla nebo rozpuštěné slaniny
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku nebo 3 lžíce (sušené) smažené cibule
- 3 lžíce bramborového těsta v prášku (náhrada za vařený brambor a 2 lžíce hrubé mouky)
Stačí jim 5 minut.
ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce sekané šunky
- 3 housky nebo rohlíky
- 3 lžičky sekané petrželky
- 1 vejce
- 6 lžic mléka
- 3 lžíce instantního bramborového těsta v prášku nebo hrubé mouky
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
- 200 g jater
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- 3 lžičky majoránky
- 3 rozmačkané stroužky česneku nebo sušený
- 100 g strouhanky (10 - 12 lžic)
DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 3 kostky droždí (= 120 g)
- sůl
- česnek, majoránka, pepř
- 1 lžíce sušené smažené cibule
- 1 vejce
- strouhanka
Do vychladlého droždí přidáme ostatní ingredience na knedlíčky a vymícháme měkké těsto. Strouhanku přidáváme pomalu, aby těsto příliš neztuhlo, musí být tvárné. Mokrýma rukama pak ukoulíme knedlíčky, asi 12 - 16 kusů, zavaříme 5 minut.
VAJEČNÉ STROUHÁNÍ
- 1 vejce
- přibližně 10 lžic hrubé nebo polohrubé mouky
Pak rozprostřeme dvě plátěné utěrky na stůl a pomocí hrubého struhadla kousky nastrouháme - rozdrobíme. Uvnitř těsta mohou být rezidua tvárnější hmoty, která moc nejde strouhat. Stačí je hodit zpět do mísy a trochu pomačkat v mouce.
Těsto se dá připravit i v sekacím robotu. Lépe se v něm vpracuje mouka a jde i lépe strouhat.
Zbylé strouhání můžeme nechat proschnout, nejprve na utěrce a pak třeba v teplé troubě nebo v katrolku postaveném na topení. Suché vydrží v zašroubované sklenici jako domácí nudle.
BRAMBOROVÉ NUDLE
- 1 vejce
- 1 syrový brambor 2x větší než vejce
Do téměř hotové polévky přidáme bramborovou hmotu za stálého míchání, necháme vzkypět, odstavíme a přiklopené necháme odstát asi 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat