27. 9. 2008

Polévkové zavářky

MOUČNÉ NOČKY
  • 1 vejce
  • vody tolik, kolik je vejce
  • sůl
  • polohrubá nebo hrubá mouka
  • 1 lžíce hrubé krupice nebo dětské krupičky (nemusí být)
  • (paprika, jemně sekané nebo sušené bylinky, např petrželka aj., strouhaný sýr....)
Do hrnečku klepneme vajíčko, přidáme vodu, asi 1-2 lžíce a vmícháme sůl, mouku a krupici. Podle chuti můžeme okořenit, ale nemusí být. Necháme chvilku odstát, než přijde čas na zavaření nočků.
Těsto musí být husté tak, aby odebraný kousek držel na lžičce tvar.
Lžičkou namočenou do vařící se polévky nabereme kousek těsta a zavaříme. Lžičku opět namočíme a opakujeme do vyčerpání těsta. Vaříme asi 5 minut a pak necháme pod poklicí dojít 10 - 30 minut.

NOKY Z KUŘECÍHO MASA
  • 250 g kuřecího prsíčka (cca 1 větší kousek)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce (olivového) oleje
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička koření (pepř, kari, bylinky - podle chuti)
  • sůl
Maso s vajíčkem rozsekáme v robotu na jemnou fáš. Přidáme ostatní přísady a umícháme v těsto, které přendáme do mikroténového sáčku. Odstříhneme růžek a vymačkáme. Jednotlivé kousky odsekáváme nožem. Vaříme v polévce 7 minut.

ČESNEKOVÉ NEBO CIBULOVÉ KNEDLÍČKY
  • 3 housky nebo rohlíky
  • 6 lžic mléka
  • 1 lžíce sádla nebo rozpuštěné slaniny
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku nebo 3 lžíce (sušené) smažené cibule
  • 3 lžíce bramborového těsta v prášku (náhrada za vařený brambor a 2 lžíce hrubé mouky)
Housky nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do mísy. Přidáme mléko, tuk, vejce, rozdrcený nebo nastrouhaný česnek a sypkou směs na těsto (nebo jemně nastrouhaný vařený brambor s moukou). Promícháme nejprve lžící a potom rukou. Tvoříme 8 knedlíčků, které oválíme v hrubé (polohrubé) mouce a zvlášť (v jiném hrnci, než polévku) uvaříme v osolené vodě.
Stačí jim 5 minut.

ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce sekané šunky
  • 3 housky nebo rohlíky
  • 3 lžičky sekané petrželky
  • 1 vejce
  • 6 lžic mléka
  • 3 lžíce instantního bramborového těsta v prášku nebo hrubé mouky
Šunku osmažíme v rendlíku na másle, housky rozkrájíme na malé kostičky a přidáme k prochladlé šunce. Přidáme ostatní přísady a promícháme nejprve lžící a potom rukou. Utvoříme knedlíčky přibližně velikosti pingpongového míčku - asi 8 až 10 kusů, které oválíme v hrubé mouce a vaříme zvlášť v osolené vodě 5 minut. Pak je vyndáme a vložíme do hotové polévky.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
  • 200 g jater
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžičky majoránky
  • 3 rozmačkané stroužky česneku nebo sušený
  • 100 g strouhanky (10 - 12 lžic)
Játra rozkrájíme na kostky a spolu s vajíčkem je ve vyšší nádobě rozmixujeme tyčovým mixérem nebo samotná rozsekáme v robotu. Přidáme ostatní ingredience a vše smícháme v měkké těsto. Strouhanku je lepší přidávat ke konci po lžících, aby nám hmota příliš neztuhla. Mokrýma rukama ukoulíme 20 knedlíčků větší velikosti nebo 30 malých, které vaříme v polévce po dobu 10 - 15 minut.

DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 kostky droždí (= 120 g)
  • sůl
  • česnek, majoránka, pepř
  • 1 lžíce sušené smažené cibule
  • 1 vejce
  • strouhanka
Napřed si na tuku osmažíme droždí. To se jen rozmačká a za stálého míchání rozpustí. Jakmile zhoustne, odstavíme je a necháme vystydnout.
Do vychladlého droždí přidáme ostatní ingredience na knedlíčky a vymícháme měkké těsto. Strouhanku přidáváme pomalu, aby těsto příliš neztuhlo, musí být tvárné. Mokrýma rukama pak ukoulíme knedlíčky, asi 12 - 16 kusů, zavaříme 5 minut.

VAJEČNÉ STROUHÁNÍ
  • 1 vejce
  • přibližně 10 lžic hrubé nebo polohrubé mouky
V míse smícháme vejce s moukou. Nejprve vsypeme mouku, uděláme v ní důlek a do důlku klepneme vajíčko. Nesolíme. Nožem zapracujeme vejce do mouky, potom hněteme rukou a zpracováváme, dokud nezůstane trocha mouky, které se už do těsta nechce. Těsto roztrháme na několik kousků, které ještě pomačkáme ve zbylé mouce a necháme ležet, aby oschly.
Pak rozprostřeme dvě plátěné utěrky na stůl a pomocí hrubého struhadla kousky nastrouháme - rozdrobíme. Uvnitř těsta mohou být rezidua tvárnější hmoty, která moc nejde strouhat. Stačí je hodit zpět do mísy a trochu pomačkat v mouce.
Těsto se dá připravit i v sekacím robotu. Lépe se v něm vpracuje mouka a jde i lépe strouhat.
Zbylé strouhání můžeme nechat proschnout, nejprve na utěrce a pak třeba v teplé troubě nebo v katrolku postaveném na topení. Suché vydrží v zašroubované sklenici jako domácí nudle.

BRAMBOROVÉ NUDLE
  • 1 vejce
  • 1 syrový brambor 2x větší než vejce
Na obyčejném jemném struhadle nastrouháme do hlubokého talíře oloupaný brambor na dlouhé slabé nudličky. Dobře je v ruce vymačkáme (vodu a škrob z bramboru vyhodíme) a smícháme je s vejcem.
Do téměř hotové polévky přidáme bramborovou hmotu za stálého míchání, necháme vzkypět, odstavíme a přiklopené necháme odstát asi 10 minut.

Žádné komentáře: