27. 9. 2008

Nastavenka

  • ½ šálku velkých krup
  • 3 šálky pokrájených brambor
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • kmín
  • sůl
  • česnek (stačí sušený)
  • pepř
  • majoránka
  • hrstka petrželky

Večer předem namočíme kroupy ve vodě. Ale když se nenamočí, také to jde. Jen se déle vaří. Namočené kroupy pak propláchneme a necháme uvařit se špetkou soli. Trvá to asi 20 minut.
Mezitím si připravíme zlatou jíšku z tuku a mouky, zalijeme ji studenou vodou a provaříme spolu s brambory, solí a kmínem. Trvá to také 20 minut a pak brambory rozmačkáme šťouchadlem na kousky. Přidáme vařené kroupy (opět propláchnuté vodou) a okořeníme pepřem, majoránkou a troškou česneku. Necháme zavařit, dosolíme a přidáme sekanou petrželku.
Rozumí se, že tahle polévka se dobře připravuje i z předem uvařených zbylých brambor nebo bramborové kaše. Odtud má také svoje jméno.

Žádné komentáře: