17. 8. 2014

Knedlík z chleba nebo pečiva v MW


1 šálek polohrubé nebo hrubé mouky (200 ml)
1 lžička sušeného droždí (prášku do pečiva)
sůl
1 šálek mléka či vody
2 vejce
hrst sekané petržele a pažitky
4 rohlíky (nebo chleba, i tmavý) na kostičky

V míse smícháme prvních pět příprav na těstíčko, které můžeme, ale nemusíme nechat odstát.
Pokud se těstíčko s droždím nechá stát déle, hodinu či dvě, vykyne, což není závada, nýbrž jen k prospěchu věci. Těstíčku s práškem také uležení (v lednici) jen prospěje.
Můžeme však pokračovat bez této technologické přestávky tak, že rovnou po zamíchání těstíčka přidáme pečivo a bylinky (nemusí být, záleží k čemu knedlíky podáme) a těsto ihned vyklopíme např. do silikonové formy na chlebíček.
Hodí se i silikonová bábovková forma, vymazané hrnky nebo sklo.
Vlníme: ve formě 7 minut na 800 W. Po vypnutí necháme ještě 2 minuty dojít v MW, vyklopíme a nakrájíme nožem na plátky. Válečky je lepší krájet nití.
Poloviční dávka (2 porce) se vlní 5 minut ve 2 čtvrtlitrových hrníčcích.
Kdo nemá MW, může hrnečky přikryté alobalem vařit v hrnci se 3 cm vody (20 minut) - přiklopené.
Knedlík je výborný i z tmavého chleba a baget prakticky všech druhů.
Množství stačí pro 4 osoby, dá se připravovat i pro jednoho, stačí přizpůsobit množství. Chutná pokaždé jinak, podle použitého pečiva, a pokaždé je výborný a povede se.
Nevhodné je pouze hodně drobivé pečivo, které ostatně není vhodné ani na nic jiného, zejména ne k jídlu.

Žádné komentáře: