16. 11. 2013

Pilaf (neboli české rizoto) z mletého vepřového

2 šálky kulatozrnné rýže
3 šálky vařící vody
500 g vepřového plecka (nebo mleté maso podle chuti)
350 g zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice, paprika)
olej
sůl
pepř
muškátový oříšek

na podávání:
150 g dobrého sýra

Odměříme vodu a dáme ji vařit. Rýži připravujeme na litinové plotýnce (na plynu). Nasypeme ji do kastrolu, přidáme 1/2 lžíce oleje a pražíme, dokud nezačne lehce bělat. Opraženou rýži zalijeme vařící vodou, osolíme a pod poklicí necháme na mírném plameni vařit 7 minut. Pak vypneme a necháme dojít na plotýnce nebo hrnec zabalíme do utěrky a strčíme na půlhodinku do peřin (když člověk plotýnku někam založí).
Plecko umeleme na strojku s největší matricí (8 mm) nebo použijeme libové kupované mleté. Osmažíme je na 1 lžíci oleje, podlijeme a 5 minut dusíme do zredukování šťávy na minimum.
Zeleninu orestujeme na další lžíci oleje nebo přidáme k masu v této fázi a podusíme.
Nakonec vše smícháme a dokořeníme pepřem a oříškem. Naběračkou namáčenou v hrnku se studenou vodou tvoříme úhledné kopečky pokrmu na talíře a sypeme najemno nastrouhaným sýrem. Je ale pravda, že sýr je takové čistě české vylepšení. Do původní receptury nepatří.
Názory na to kdy, a zdali vůbec, se mají ingredience pilafu smíchat dohromady, se různí. Někdo vaří vše dohromady, jiný vaří i servíruje odděleně. Já dávám přednost smísení již hotových složek pilafu, včetně rýže, dohromady.

Výborné a inspirativní recepty na pilaf od turecké hospodyňky Binnur:
http://english.turkishcookbook.com/2005/03/turkish-pilaf-recipes.html

take 5 štítek znamená, že pro přípravu pokrmu je třeba donést domů 5 či méně ingrediencí 
(nepočítá se ovšem 5 základních: voda, sůl, cukr v množství, které najdeme v cukřence, pepř a olej)

2 komentáře:

ministr dopravy řekl(a)...

Moc dobry to bylo :)

pris řekl(a)...

děkuji za shovívavost, Vaše Milosti