27. 2. 2011

Piškot - nejjednodušší recept


Poměr surovin pro přípravu těsta (lžíce plníme s vrchem, stejně u cukru jako u mouky):
  • 1 vejce
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
Pro příklad uvádím, jak asi velký moučník z kolika vajec uděláme:
  • ze 2 vajec - 2 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
  • ze 3 vajec - 3 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
  • ze 3 vajec - 1,5 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
  • ze 4 vajec - 4 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
  • ze 4 vajec - 2 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
  • ze 6 vajec - 1,5 cm vysoký korpus na velký plech
  • z 8 vajec - 2 cm vysoký korpus na velký plech
Napřed si připravíme suroviny. Do mísy klepneme vejce a přidáme cukr, mouku nasypeme bokem do misky. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Trvá to přibližně 5-7 minut. Nejlepší je vyšší, užší mísa z umělé hmoty nebo robot.
Pak po částech vždy poprášíme povrch hmoty v míse moukou a stěrkou obrátíme. Je to hotovo asi na pětkrát, šestkrát. Zbytečně těsto nemícháme, jen párkrát převrátíme a hotovo.
Existuje více způsobů, jak toto těsto připravit, ale tento je nejjednodušší a přináší vždy výborný výsledek.
Dříve jsme přístroje neměli a také to šlo; dělali jsme to takto:

V míse si ušleháme napřed žloutky s cukrem měchačkou nebo lžící a potom bílky v druhé míse. Velmi dobře to jde mláticí metlou ve tvaru jehlanu smotaného z pružiny (v kamenném hrnci :-). Pak přidáváme střídavě mouku a sníh do žloutkové hmoty. Obracíme pomocí stěrky.

Kdo má alespoň ruční šlehač s kličkou nahoře, ušlehá v něm napřed sníh. Pak přidá cukr a došlehá. Nakonec do hmoty lehce zamíchá žloutky a vmíchá mouku, opět pomocí stěrky. Když je sníh s cukrem hotový, je lepší vše přendat do větší mísy. Záleží na množství těsta, nádobky kličkových šlehačů nebývají moc velké.

Pečeme v máslem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formě. U dortové formy vymažeme a vysypeme pouze dno aby byl dort rovný.
V plynové troubě pečeme dort ze 4 vajec na mírno 20 - 30 minut. V horkovzdušné na 160°C / 30 minut. Doba pečení závisí od tvaru a množství těsta, tenké těsto se propeče rychleji.
Pokud nezamýšlíme korpus na dort, ale jen na řezy nebo koláč, můžeme formu místo moukou vysypat například strouhankou (jde dobře k jablečné náplni) nebo kokosem.
Pokaždé dostaneme novou chuť i vůni.

4 komentáře:

nigina řekl(a)...

Chcem sa spýtať, či som dobre rozumela tomuto odstavcu "Napred si pripravíme suroviny, cukr nasypeme do vajec, mouku zvlášť..." čiže nešľaháme žltky s cukrom extra a extra sneh? Šľaháme celé vajcia s cukrom?
......ďakujem za radu a ospravedlňujem sa,ak vám otázka znie "pritrúblo" :-) ja totiž nie som veľmi zručná cukrárka :-(

Inak tieto informácie sú super. Podľa návodu viem niečo upiecť, ale nikdy neviem, aká veľkost plechu je vhodná. Takže ďakujem i za toto .-)

am řekl(a)...

Dobrý večer, ano, skutečně se celá vajíčka dají do vyšší mísy, přidá se cukr a šlehá se to, musíte mít elektrický šlehač, jinak by to byla neskutečná rasovina, ale dělávalo se to opravdu i ruční metlou. Já bych to bez šlehače dělala určitě postupem: sníh, do něj cukr, pak žloutky a nakonec mouku. Podívejte se také na bábovku z mléčného piškotu, ta je taky šíleně dobrá a je to "úplný zázrak", opravdu. Moc Vás zdravím, vidím, že ke mně asi zajdete častěji. Díky za přízeň.

MirekČ řekl(a)...

V poslední době mně BLOG.CZ tak vytáčí, že minimálně dočasně přecházím na mé druhé stránky u jiného poskytovatele , kde budu psat články které by patřily na Mirkův svět – takže pokud patříš mezi mé věrné čtenáře tak se podívej tam. Díky.

Silvia řekl(a)...

Dobrý deň,

Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť jeho publikácie na našom portáli Zaria.cz a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily.

Ďakujem vopred!

Silvia
redakcia Zaria.cz
skarasova@kankan-group.com