4. 7. 2009

Švestkový koláč z acidofilního mléka



1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek bez 4 lžic krupicového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1/3 hrnku oleje
1 necelý hrnek acidofilního mléka nebo podmáslí
1 vejce

na drobenku:

30 g povoleného másla
4 lžíce cukru
4 lžíce mouky
Vypeckujeme ovoce. Dopředu si také uděláme drobenku tak, že vidličkou nebo metlou smícháme mouku s cukrem a máslem.
Na těsto smícháme v míse mouku, cukr a prášek. Do důlku ve směsi vlijeme olej, do hrnku klepneme vajíčko, dolijeme mlékem a rovněž vlijeme do směsi. Zamícháme či prošleháme a nalijeme do koláčové formy o průměru 30 cm. Poklademe čerstvým ovocem, nejraději švestkami (slupkou dolů), ale dá se použít cokoli: rybíz, angrešt, třešně, rebarbora (na másle, bez vody podušená s cukrem) nebo jeblka se skořicí.
Ovoce zasypeme drobenkou a pečeme na mírno 20 - 30 minut (plyn).

2 komentáře:

Gabriel řekl(a)...

To by bolo zaujímavé vyskúšať s ochuteným acidofilným mliekom. Recept som si dal do záložiek.
Ďakujem

pris řekl(a)...

Proč ne? Zkuste a dejte vědět. Zdravím Vás!