27. 9. 2008

Čočková polévka s hlívou nebo bez ní

  • 150 g hlívy ústřičné nebo 1 velký kuřecí prsní řízek
  • 2 lžíce oleje nebo sádla (případně tuk ze slaniny, pokud je více prorostlá)
  • 100 g syrové šunky nebo libové slaniny
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 šálku předvařené čočky nebo půl hrnku obyčejné čočky (večer předtím namočené v dostatečném množství vody) nebo prostě zbytek čočky z minulého dne
  • 2 brambory
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • hrstka čerstvé zelené petrželky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku

Hlívu rozkrájíme na proužky, povaříme 5 minut ve vodě a vodu vylijeme. Mezitím na tuku osmažíme šunku a opečenou dáme stranou. Na tuk nasypeme mouku a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji vodou, vložíme na kostičky rozkrájené brambory a čočku a uvedeme do varu. Vaříme, dokud brambory a čočka nezměknou. Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme bujón, houby, šunku, petrželku, majoránku, sůl a pepř. Česnek rozmáčkneme v lisu na česnek rovnou do polévky a stáhneme z ohně, už nevaříme, aby česnek zůstal čerstvý. Promícháme a před podáváním necháme polévku chvilku odstát.
Kdo hlívu nerad, může místo ní opéct do polévky kuřecí prsní řízeček, aby bylo co lovit.

Žádné komentáře: