27. 9. 2008

Arménská meruňková polévka

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 šálek červené čočky
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • 5 kompotovaných meruněk, i více podle chuti (dávají se i sušené a v tom případě jich dáme asi 50 g)
  • sůl
  • hrst zelené petržele
  • čerstvý hrubě mletý pepř
  • ½ lžíce medu
  • ½ lžíce másla

Na oleji zpěníme cibulku, zalijeme vodou, přihodíme mrkev nakrájenou na nudličky a vsypeme čočku. Vaříme 20 minut. Pak odstavíme, přidáme kostku bujónu a rozmixujeme. Dosolíme a po přidání meruněk znovu rozmixujeme. Vrátíme na oheň, přidáme sekanou petrželku, pepř, med a máslo a necháme probublat. Pak ihned odstavíme.
Polévka má být dost hustá. Domácí do ní na dochucení přidávají cumin, a je to pochopitelné vzhledem k tomu, že jej dávají tak trochu do všeho. Kdo ale není cuminové cloně uvyklý, nechť si přidání cuminu do jídla důkladně rozváží. Chutná celkem nezvykle.
Co ale tuto polévku zaručeně povznese, je česnekový toust. Suchý a důkladně očesnekovaný. Samozřejmě se hodí i hotové česnekové suchárky (baked rolls). Rozlámeme-li je do této polévky, teprve ji ideálně udokonalíme.
Otrlci si do vařící polévky vkládají rovnou tenké plátky syrového česneku. Nebo, ti středně česnekožraví plátky česneku lehce opraženého na oleji.

Žádné komentáře: