28. 9. 2008

Čokoládový dort s višněmi

korpus:

2 vejce
200 g kysané smetany (220 ml)
100 g oleje
200 g cukru
170 g polohrubé mouky
30 g kakaa (4 lžíce)
½ balíčku prášku do pečiva
½ balíčku vanilkového cukru
šálek višní z kompotu bez pecek
3 lžíce cukru
2 lžíce rumu

krém:

500 ml šlehačky
3 lžíce cukru
200 g dobré hořké čokolády

S přípravou začneme den až dva předem. Na korpus smícháme zvlášť tekuté přísady a zvlášť suché, prášek prosijeme. Pak oboje smícháme a těsto vlijeme do dortové formy. Mírně je rozhrneme ke stranám, aby uprostřed moc nevyběhlo, a pečeme na velmi mírno asi 45 minut.
Šlehačku s cukrem ohřejeme k bodu varu a pak do ní vložíme nalámanou čokoládu. Necháme povolit a dobře rozmícháme. Necháme vychladnout a uložíme do lednice.
Višně v misce prosypeme cukrem, přidáme rum a necháme stát.
Druhý den korpus dvakrát prokrojíme, pláty pokapeme sladkou šťávou z višní, promažeme ušlehaným krémem, proložíme višněmi, složíme a strany a vrch rovněž pomažeme zbytkem krému. Opět uložíme do lednice a necháme proležet.

Žádné komentáře: