28. 9. 2008

Domácí bruselák

  • 4 vejce
  • 6 lžic krupicového cukru (120 g)
  • 100 g oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 12 lžic polohrubé mouky (200 g)
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g mléka nebo vody

na náplň:

  • sklenička kvalitního meruňkového džemu.

na krém:

  • 400 ml mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • ½ kostky másla (125 g)

navrch:

  • 2 kelímky 40 % šlehačky (400 - 500 ml)
  • 1 lžíce práškového cukru
  • 1 ztužovač
  • 1 malá konzerva mandarinek bez šťávy
  • 9 kandovaných třešní

Potřebujeme tři mísy a rendlík na krém.

  • 1. mísa: mouka a prášek do pečiva
  • 2. mísa: 4 bílky
  • 3. mísa: 1 žloutek, olej, cukr a vanilkový cukr
  • rendlík: 3 žloutky + větší část mléka na krém a cukr (v menší části rozmícháme v hrnku pudink)

Suroviny si rozdělíme podle rozpisu. Napřed smícháme mouku s práškem a ušleháme sníh. Pak šleháme směs s olejem. Po chvíli přilijeme mléko a postupně ručně vmícháme polovinu mouky s práškem. Pokračujeme střídavým přidáváním částí sněhu a mouky. Sníh vždy pouze překryjeme těstem, které jen převracíme. Zůstane pěkně lehoučké.

Těsto vlijeme do formy a upečeme (plyn 20 minut na mírno). Dno je dobré vyložit papírem, korpus se pak vyklopí a papír stáhne, stačí i dno vymazat a vysypat.

Po vychladnutí korpus rozřízneme a naplníme džemem.

V rendlíku rozmícháme žloutky s mlékem a cukrem a dáme na oheň. Mícháme, a když je směs vařící, přilijeme rozmíchaný pudink a svaříme. Necháme pár minut zchladnout a pak do krému zašleháme rozkrájené máslo a vylijeme jej a rozetřeme na korpus. Dáme chladit.

Na studený korpus pak upravíme oslazenou ztuženou šlehačku. Po obvodu a ve středu ozdobíme mandarinkami a třešněmi.

Žádné komentáře: