- 4 vejce
- 6 lžic krupicového cukru (120 g)
- 100 g oleje
- 1 vanilkový cukr
- 12 lžic polohrubé mouky (200 g)
- ½ prášku do pečiva
- 100 g mléka nebo vody
na náplň:
- sklenička kvalitního meruňkového džemu.
na krém:
- 400 ml mléka
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink
- ½ kostky másla (125 g)
navrch:
- 2 kelímky 40 % šlehačky (400 - 500 ml)
- 1 lžíce práškového cukru
- 1 ztužovač
- 1 malá konzerva mandarinek bez šťávy
- 9 kandovaných třešní
Potřebujeme tři mísy a rendlík na krém.
- 1. mísa: mouka a prášek do pečiva
- 2. mísa: 4 bílky
- 3. mísa: 1 žloutek, olej, cukr a vanilkový cukr
- rendlík: 3 žloutky + větší část mléka na krém a cukr (v menší části rozmícháme v hrnku pudink)
Suroviny si rozdělíme podle rozpisu. Napřed smícháme mouku s práškem a ušleháme sníh. Pak šleháme směs s olejem. Po chvíli přilijeme mléko a postupně ručně vmícháme polovinu mouky s práškem. Pokračujeme střídavým přidáváním částí sněhu a mouky. Sníh vždy pouze překryjeme těstem, které jen převracíme. Zůstane pěkně lehoučké.
Těsto vlijeme do formy a upečeme (plyn 20 minut na mírno). Dno je dobré vyložit papírem, korpus se pak vyklopí a papír stáhne, stačí i dno vymazat a vysypat.
Po vychladnutí korpus rozřízneme a naplníme džemem.
V rendlíku rozmícháme žloutky s mlékem a cukrem a dáme na oheň. Mícháme, a když je směs vařící, přilijeme rozmíchaný pudink a svaříme. Necháme pár minut zchladnout a pak do krému zašleháme rozkrájené máslo a vylijeme jej a rozetřeme na korpus. Dáme chladit.
Na studený korpus pak upravíme oslazenou ztuženou šlehačku. Po obvodu a ve středu ozdobíme mandarinkami a třešněmi.
Žádné komentáře:
Okomentovat