28. 9. 2008

Lahůdkové špekové knedlíky

  • 10 včerejších rohlíků či housek (po 43 g, tj. 430 g), může být i veka (360 g) + 1 houska
  • 6 lžic hrubé mouky
  • sůl
  • 4 žloutky
  • 375 ml mléka (1,5 šálku)
  • 250 g slaniny
Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
Housky nakrájíme na kostičky (1 cm) a nasypeme na ně vysmažené maso. Přilijeme i tuk. Až vše zchladne, přisypeme mouku.
V mléce mezitím rozšleháme žloutky s trochou soli a zalijeme jím housky. Párkrát je obrátíme lžící, aby rovnoměrně nasákly. Pak zpracujeme rukama, a jakmile se těsto spojí, ukoulíme z něj knedlíky, které oválíme v mouce. Je jich 8-10, menší neděláme. Vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Uvařené knedle nožem rozkrájíme na půlky. Proti oschnutí je můžeme omastit kouskem sádla.
Jsou výborné s masozeleninovou směsí (ragú) i jen tak se zelím nebo špenátem (v takovém případě přidáme do těsta více uzeného  masa).
Výborné jsou i studené.

Žádné komentáře: