27. 9. 2008

Jemná bramborová polévka se žloutky

1 cibule
2 lžíce oleje
½ lžíce másla
500 g brambor
500 ml vody
sůl
½ lžičky mletého kmínu (může být i celý)
1 kostka zeleninového bujónu
hrst petrželky, pažitky nebo ½ lžíce sušených polévkových bylinek
1 hrnek mléka
pepř
100 ml šlehačky
3 žloutky
Cibuli nakrájíme a necháme zesklovatět na tuku. Pokud chceme pro polévku cibulovější chuť, není mírné zezlátnutí na škodu.
Zalijeme ji vodou a přidáme pokrájené brambory, špetku soli a kmín a vaříme 20 minut. Pak přidáme bujón, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme probublat. Přihodíme bylinky a zamícháme. Nakonec stáhneme z ohně a přilijeme hrnek studeného mléka. Dosolíme a opepříme.
Ve šlehačce si metličkou rozšleháme žloutky a s mírným prošleháním je (bez dalšího zahřívání) vlijeme do polévky.

Žádné komentáře: