8. 3. 2009

Maďarské halušky






500 g vody (1/2 l)
1 vejce
1 lžička soli
600 g polohrubé mouky






Těsto zamícháme a necháme chvíli odpočinout. Potom protlačujeme přes speciální děrované tvořítko, něco jako hrubý cedník rovnou do vařící vody. Zamícháme, necháme přejít varem a je hotovo. Vylovíme je cedníkem a v míse promastíme máslem.

Halušky jsou výborné k nezahuštěným masovým a masozeleninovým šťávám, které jsou typické pro maďarskou kuchyni. Ale velmi chutné jsou i nasladko, například s dětskou přesnídávkou nebo s cukrem a skořicí. Nebo prostě jen s máslem, nebo máslem a kečupem, sýrem...

2 komentáře:

nigina řekl(a)...

a tiež sú dobré s vajíčkami(s praženicou resp.česky smaženica? al.michaná vejce)

a prečo sú to maďarské halušky? myslela som, že toto jedlo snáď ani nemá hranice:) u nás je to dosť bežné a niekde tomu hovoria nočky, noky,halušky.
naša babka mala susedu z Moravy a tá ich tiež varievala.čiže som predpokladala,
že v ČR to je tiež tak známe :)

am řekl(a)...

zdravím! Díky za komentář. Maďarské proto, že mě je naučila dělat jedna Maďarka a dala mi o nich tyto informace. Do té doby jsem je u nás nikdy nejedla a ani neviděla. Je pravda, že poslední léta se tu něco podobného prodává, hotové na tácku, ale ještě jsem to nekoupila, protože jsou nesmyslně drahé a já ani k těmto hotovým věcem nemám moc důvěru.
Pravda je, že teď jsou ke koupi i nejrůznější tvořítka na halušky a přitom dříve mi je přátelé museli vozit právě z Maďarska. Na Slovensku nikoho nemám. A taky jsem předpokládala, že slovenské halušky jsou jen ty z brambor a krájejí se z prkénka. Inu člověk se něco nového dozvídá každý den :-)