15. 3. 2009

Karamelový koláč


Jako základ si připravíme kakaový korpus z 8 vajec.

8 vejce
8 vrchovatých lžic krupicového cukru
12 lžic polohrubé mouky
4 lžíce kakaa

Vejce s cukrem našleháme do husté pěny. Přidáme mouku smíchanou s kakaem. Pečeme na 160°C / 25 minut na velkém plechu. Z poloviční dávky lze upéci i v dortové formě 21 cm a formovat jako plněný dort.

krém:

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
250 g másla
100 g nasucho opražených mandlových štěpinek

Na krém ve vodě uvaříme plechovku slazeného kondenzovaného mléka. Vaříme 3,5 hodiny a vzniklé tofé necháme vychladnout v neotevřené plechovce. Vyšleháme 250 g másla a po lžících vešleháváme tofé. Krém naneseme na povrch koláče, u dortu 1x promažeme a použijeme i na povrch a strany. Nakonec posypeme praženými mandlovými štěpinkami a dáme vychladit.

4 komentáře:

Gabriel řekl(a)...

Nooo, vyskúšam cez ďalší víkend, potom napíšem výsledok.

pris řekl(a)...

je velmi výživný :-) , ale též velmi dobrý! Těším se, co povíte!

Gabriel řekl(a)...

Koláč bol vynikajúci, môžem ho len odporučiť. Aby bol ešte "výživnejší", tak som si ho natrel ešte nutellou. Fotografie tu. Ďakujem za tip.

pris řekl(a)...

Hmmm... Pěkně s Vám povedl. I obrázek se mi líbí. Vy mě vlastně propagujete! Děkuji! Jestli můžu ještě něco doporučit, tak "Krémový čokoládový koláč". Ten je prostě "to die for", zkuste...