28. 9. 2008

Žloutkové řezy - cukroví

  • 200 g másla,
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 110 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 bílků

poleva:

  • 250 g moučkového cukru
  • 6 žloutků

Ušleháme cukr s velmi měkkým máslem do pěny. Pak střídavě vmícháváme ořechy smíchané s moukou a práškem a sníh z bílků. Vždy mírně promícháme elektrickým šlehačem. Těsto je dost husté, sníh je lepší do něj mírně vešlehat, nevadí to. (Pokud jsou vejce hodně malá, je lepší dát o jedno víc.)
Těsto pak rovnoměrně rozdělíme na celý vymazaný a moukou vysypaný plech a zarovnáme povrch pomocí karty (nebo trojúhelníku na rýsování). Pečeme ve vyhřáté troubě na mírný plamen (asi jako na bábovku) cca 20 minut. Kdo má takovou troubu - potvoru jako já, tak plech v půlce pečení otočí čelem vzad.
Mezitím si ušleháme žloutky s cukrem na polevu.
Po upečení necháme korpus mírně ochladnout, ale ještě na poměrně dost teplý vylijeme žloutkovou polevu. Ihned ji rozhrneme do rovnoměrné vrstvy. Na krájení je třeba vystihnout ten pravý okamžik, kdy poleva není ani moc tekutá, ani moc zaschlá. Nakrájíme tenkým nožem na malé čtverečky nebo vykrajujeme kruhovou formičkou měsíčky. Pak necháme přes noc oschnout.

Žádné komentáře: