27. 9. 2008

Lahůdková polévka s paprikou

  • 3 lžíce oleje
  • špetka římského kmínu (cumin)
  • špetka pepře
  • hrst mražené nebo čerstvé zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice, paprika, nebo jiná, stačí jen mrkev a hrášek)
  • 1 menší cibule
  • ½ velké sladké zelené masité papriky nebo 1 prostřední
  • (1 lžíce pálivé sladké čili omáčky na kuře)
  • 2 kostky slepičího bujónu
  • sůl
  • hrst polévkových nudlí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sekané petrželky

Na oleji krátce osmahneme koření a zeleninu včetně cibule a papriky. Přidáme bujóny a omáčku a ještě chvíli necháme smažit. Pak zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ihned vhodíme do hrnce nudle a zamícháme. Vejce lehce promícháme v hrníčku, polévku zamícháme a vejce do ní vlijeme vzápětí po vložení nudlí. Nešleháme. Vajíčko utvoří střapaté kousky. Nakonec vsypeme do polévky petrželku a odstavíme z ohně. Před podáváním necháme chviličku odstát.
Kdo nemá kousky vajíčka rád, může vajíčko důkladně rozšlehat se třemi lžícemi vody a za stálého míchání vlít do polévky. Vajíčko utvoří miniaturní vločky, které v polévce také velmi dobře chutnají.
Polévka je překvapivě lahodná díky použité paprice. Ochutnejte!

Žádné komentáře: