27. 9. 2008

Hrachovka

  • 200 g žlutého loupaného hrachu
  • pár snítek petrželky
  • 1 kostka bujónu
  • 50g špeku
  • 50 g šunky nebo libového uzeného
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • majoránka
  • pepř

Hrách přes noc namočíme do studené vody, které dáme asi na dva prsty nad hrách.
Uvaříme jej v té samé vodě, ve které se máčel, a ke konci vaření do něj přihodíme stonky z petrželky. Lístky pokrájíme a necháme zatím stranou. Hrách je uvařený asi za 20 minut. Rozmixujeme jej ponorným mixérem. Část můžeme nechat vcelku (jestli se u vařeného hrachu dá o nějakém celku vůbec mluvit).
Zatím v rendlíku osmahneme slaninu, přidáme šunku a osmažíme ji. Pak zasypeme moukou a osmažíme do zlatova. Zalijeme hrnkem studené vody, rozmícháme a vlijeme do hrachového pyré. Přidáme bujón, pepř a majoránku a dosolíme. Vaříme 5 minut, přihodíme sekanou petrželku a pak necháme půl hodinky odstát.

Žádné komentáře: