- 200 g žlutého loupaného hrachu
- pár snítek petrželky
- 1 kostka bujónu
- 50g špeku
- 50 g šunky nebo libového uzeného
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sůl
- majoránka
- pepř
Hrách přes noc namočíme do studené vody, které dáme asi na dva prsty nad hrách.
Uvaříme jej v té samé vodě, ve které se máčel, a ke konci vaření do něj přihodíme stonky z petrželky. Lístky pokrájíme a necháme zatím stranou. Hrách je uvařený asi za 20 minut. Rozmixujeme jej ponorným mixérem. Část můžeme nechat vcelku (jestli se u vařeného hrachu dá o nějakém celku vůbec mluvit).
Zatím v rendlíku osmahneme slaninu, přidáme šunku a osmažíme ji. Pak zasypeme moukou a osmažíme do zlatova. Zalijeme hrnkem studené vody, rozmícháme a vlijeme do hrachového pyré. Přidáme bujón, pepř a majoránku a dosolíme. Vaříme 5 minut, přihodíme sekanou petrželku a pak necháme půl hodinky odstát.
Žádné komentáře:
Okomentovat