8. 7. 2009

Krémová žampionová polévka s vaječným strouháním



na strouhání:

1/2 rozšlehaného vejce
5 lžic hrubé nebo polohrubé mouky

na polévku:

3 lžíce oleje
150 g čerstvých žampionů
2 lžíce hladké mouky
1 kuřecí bujón nebo 1 litr vývaru
sůl
pepř
50 ml šlehačky

Žampiony nakrájíme na tenké plátky nebo kostky a restujeme na oleji. Přisolíme, a když se odpaří voda a začnou mírně zlátnout, přidáme mouku a půlminutku pilně mícháme na mírném plameni. Zalijeme litrem vody, přidáme bujón, opět chvíli mícháme, až se spojí jíška s vodou a pak necháme provařit. Občas zamícháme. Polévka nemá být moc hustá, spíš řidší.
Zatímco se smaží žampiony, vyrobíme si rychle strouhání tak, že smícháme v míse mouku s vajíčkem (bez soli) na velmi suché těsto. Dobře se připravuje v sekacím robůtku, do něhož nasypeme napřed mouku a postupně po lžících přidáváme rozšlehané vajíčko. Těsto pak na hrubém struhadle nastrouháme na utěrku.
V této chvíli by měla být polévka již dostatečně provařená a tak ji dochutíme solí a pepřem a pak do ní přihodíme strouhání a zavaříme je. Pak už jen vmícháme šlehačku a stáhneme z ohně. Před podáváním necháme chvíli odstát.

2 komentáře:

francesco řekl(a)...

Musíme udělat co nevidět taky zapraženou s vejcem... už nebyla ani nepamatuju. A strouhání je super.

pris řekl(a)...

ba