27. 9. 2008

Koprová polévka

  • 4 brambory
  • ¾ l vody
  • sůl
  • ¼ l mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce světlé instantní jíšky
  • ½ hrsti sekaného kopru
  • cca 2 lžíce octa
  • 1-2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 4 vejce

Brambory nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 minut. Zatím dáme vařit také vejce na tvrdo a uvařená je pak rozkrájíme do talířů.
Do polévky pak přilijeme mléko s moukou a zamícháme. Když se začne opět vařit, přisypeme ještě trochu jíšky, jak na zahuštění, tak i pro zjemnění chuti. Dá se ale velmi dobře použít i pouze mouka nebo pouze jíška, podle toho, co je právě k dispozici.
Ještě dosolíme a případně zředíme trochou mléka a vody. Polévka nemá být moc hustá, protože se ještě právě v této chvíli trošičku zahustí umírněným rozšťouchnutím několika kousků brambor tak, aby ještě některé zbyly jakžtakž vcelku. Polévku dosolíme, přidáme ocet a cukr, přihodíme kopr a máslo a stáhneme z ohně. Kopr je nejlepší už nevařit.
Polévka má mít jemně sladkokyselou chuť.
Na talíři už máme kostičky vejce. Přelijeme je horkou polévkou a podáváme.

Žádné komentáře: